Nasa säger att det troligen finns en nionde planet i vårt solsystem.
1 av 3
Nasa säger att det troligen finns en nionde planet i vårt solsystem. - Foto: Nasa/TT
"Planet Nine"
2 av 3
"Planet Nine" - Foto: Wikimedia/PlanetUser
3 av 3
- Foto: Nasa

Nasa: Det finns en hemlig isplanet i vårt solsystem

Nasa har nyligen gått ut med fem tecken på att den mystiska planeten "Planet Nine" finns i vårt solsytem.


Nyligen gick Nasa ut och bekräftade att det finns en "hemlig planet" som gömmer sig i utkanten av vårt solsystem. Planeten, som kallas "Planet Nine" beskrivs som en gigantisk isplanet som tros vara tio gånger större än jorden vi lever på, skriver Nasa på sin hemsida.

Planet Nine i jämförelse med jorden och Neptunus. Bildkälla: PlanetUser/Wikimedia

Den är dessutom ungefär 20 gånger så långt bort från solen som Neptunus. För att vi ska få lite översikt så sätter vi oss i skolbänken och kikar lite på hur planeterna ser ut i vårt solsystem:

Wikimedia

Tidigare har flertalet konspirationsteoretiker pratat om att det definitivt finns en överhängande risk att den här planeten kommer krocka med jorden. Men Nasa går nu också ut för att helt krossa den myten. Dessutom fanns samma rykten rörande en mytisk planet vid namn Nibiru – som Nasa passar på att helt kalla för "en bluff" som alltså inte finns.

– Det finns nu fem olika tecken på att vi sett att "Planet Nine" faktiskt existerar, säger Konstantin Batygin, astrofysiker vid Caltech i Pasadena, enligt The Sun.

Nasa/ESO/Tom Ruen/nagualdesign

Några av dessa är bland annat att planetens gravitationsfält verkar störa Kuiperbältet, ett bälte av en stor mängd små himlakroppar i banor runt solen som är beläget bortom Neptunus bana.

Även om Nasa helt krossat myten om den mytiska planeten Nibiru så vet man oerhört lite om Planet Nine. Och på grund av det så skulle planetens existens kunna "ändra på vårt solsystems framtida öde". Men det kommer inte märkas av förrän om cirka sju miljarder år.

Så ni kan gott chilla och luta er bakåt ett tag där hemma.

Men hörru! Blanda inte ihop den här planeten med Planet X – som du kan läsa mer om här.

TV: Därför var konspitationsteorin om den 23 september bara idiotisk

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att lära dig mer om rymden?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.