1 av 3
- Foto: Montage/Pixabay
2 av 3
- Foto: Pixabay
3 av 3
- Foto: Pixabay

Studie: Ja, du blir bättre på att tala andra språk på fyllan

Nej du inbillar dig inte. Men det finns givetvis en förklaring till allt..


Visst kan det vara en aning pinsamt att försöka skryta över sina "språkmeriter" när det visar sig att någon på festen faktiskt är född och uppväxt på franska rivieran? Pinsamheten när en försöker trycka ut varenda franskt ord en minns från fyra års b-språk blir ju sällan mer påtaglig.

Men det finns faktiskt ett sätt att bli ännu bättre på språk igen – utan att sätta dig i skolbänken. Nämligen alkohol. Kanske har du tänkt på det förut, men är det för bra för att vara sant?

Faktiskt inte. Enligt en ny studie är det helt korrekt att flerspråkiga personer talar främmande språk ännu bättre efter en drink, skriver Independent.

Studien gjordes på tyskar som studerar på Maastricht University i Nederländerna. Där var de tvungna att läsa, skriva och tala holländska. 

De fick därefter en drink, antingen med eller utan alkohol, och skulle hålla en konversation på holländska i några minuter. Konversationerna , som spelades in, fick därefter betygsättas av holländare, utan någon aning om vem som har druckit vad.

På det här sättet kunde forskarna upptäcka att de som hade fått i sig lite alkohol hade bättre uttal än de som drack alkoholfritt. 

Forskarna Inge Kersbergen, som arbetar på det psykologiska institutet på Liverpools universitet, och Fritz Renner från Maastricht University kan inte förklara varför det blir som det blir. 

– Det ger någon typ av stöd för att en liten tro (bland flerspråkiga personer) som har druckit en låg dos alkohol kan förbättra sina kunskaper för att tala ett andra språk, säger Kersbergen.

Renner påpekar att det är viktigt att ha i åtanke att deltagarna i studien fick en otroligt låg dos alkohol.

– Högre doser av alkohol kommer kanske inte ha samma positiva påverkan på uttalet positivt, säger Renner enligt Independent.

Så är alkohol en väg till att tala ett språk bättre? Ja, om du håller dig till ett glas under minglet för att bli förstådd. Men dricker du mycket i hopp om att komma ihåg de där fyra årens franska blir du nog mest sladdrig.

Och då finns det bara ett sätt att bli bättre på: Back to school.

TV: Beviset på att Segway och alkohol inte är en bra kombination

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du fler än ett språk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.