Söndag 4 Dec
Stockholm

Det här är tvåårskrisen – och så här klarar ni er igenom den

Har du hört talas om tvåårskrisen?
1 av 4
Har du hört talas om tvåårskrisen?. Foto: Montage Shutterstock
Även om det känns så, behöver det inte vara att ni glider ifrån varandra.
2 av 4
Även om det känns så, behöver det inte vara att ni glider ifrån varandra. Foto: Shutterstock
Snarare kan det vara att en av er är mer redo för att ta nästa steg än den andra.
3 av 4
Snarare kan det vara att en av er är mer redo för att ta nästa steg än den andra. Foto: Shutterstock
Och ni kan återfå gnistan igen.
4 av 4
Och ni kan återfå gnistan igen. Foto: Shutterstock

Är du orolig över att du och din bae går igenom en kris? Oroa dig inte. Relationsexperten Charlotte Sander vet hur ni kan hitta tillbaka.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du och din bae börjar närma sig två år har du säkert hört talas om krisen. Den där krisen som får en att undra om det verkligen är helt rätt och vart man är på väg. Glider ni ifrån varandra – eller håller ni bara på att bli mer självständiga? 

Bara tanken på den där krisen kan ju få en att få en kris. 

Relationsexperten Charlotte Sander vill inte bekräfta att krisen finns, men påpekar att det enligt hennes erfarenhet mycket riktigt händer något ungefär två år in i ett förhållande.

– I de flesta fall handlar det om att förälskelsefasen är över och man ska exempelvi s flytta ihop. Den ena partnern kan ha längtat precis hit, att relationen äntligen blir riktigt allvar, medan den andra kan känna ångest och tvivel, säger Charlotte Sander till Nyheter24.

Bild: Shutterstock

Anledningarna kan vara många, allt ifrån att det har gått väldigt fort, man inte är redo att flytta ihop eller lovat saker som man inte kan eller vill leva upp till. Bakslaget blir att man börjar tvivla på sina känslor.

Men det går givetvis att komma förbi detta – miljontals par har gjort det före er. Här är de bästa tipsen:

1. Ta inga snabba beslut – åt något håll

– Bortse inte ifrån det du känner nu, utan låt det komma fram som behöver komma fram. Ta i första hand reda på vad krisen beror på i dig själv. Prata sedan med din partner och fatta ett nytt beslut.

2. Det här ska du inte göra

Ett av de största misstagen i en relationskris kan vara att inte ta den på allvar. Det kan till och med vara förödande att bara "leva på" när man borde stannat upp för att se vad som orsakade krisen. 

– Det är också viktigt att inte lägga hela skulden och ansvaret på sin partner. Avsluta inte ett samtal utan att vara tydlig, kom inte med några hot och lägg ifrån dig mobilen och datorn när ni pratar med varandra. 

3. Så tar ni kärleken till en ny nivå

– Genom att inse att man inte kan känna sig kär hela tiden. Det är den viktigaste lärdomen jag anser att vi behöver ha med oss när vi är i längre relationer. Bara vetskapen får oss att slappna av och kan tänka mer långsiktigt.

Bild: Shutterstock

Charlotte Sander påpekar också att det är viktigt att fortsätta vara nyfikna på varandra och inse att ni inte alltid komma vara som de ni var när ni träffades. 

– Utmana varandra genom att pröva nya saker, nya miljöer, ny sorts träning, ny mat och nya upplevelser. Allt sådant gör att man får möjlighet att se varandra på ett nytt sätt.

Ibland kan det var svårt att se skillnad på ett dåligt förhållande och en kris. Enligt Charlotte Sander kan några tecken på ett dåligt förhållande vara att man känner sig dränerad och ganska ensam om att vilja få en bättre relation. Man mår sämre och relationen går inte framåt.

Så när är det dags att ge upp?

 – Om man har och känner att man har gjort allt som man förmår och kan, inser man att man är alltför långt ifrån varandra när det gäller värderingar, behov och mål och så vidare. Då är det läge att fundera på om man ska gå skilda vägar, säger Sander till Nyheter24.

Charlotte Sander driver sajten Relationsexperten.

Läs även om varför du går tillbaka till ditt ex och varför det kliar "där nere" när du har bytt sexpartner.

TV: Kliar snoppen? Det kan bero på det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du gått igenom tvåårskrisen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.