Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får vissa människor lättare blåmärken än andra

- 15/05/2019, 16:11 -

Har du lätt för att få blåmärken? Vissa av oss har lättare att få blåmärken än andra och det finns flera faktorer till det. Här är anledningen.

Är du en sån person som ibland upptäcker blåmärken på din kropp och måste fundera en stund extra för att komma på hur du har fått dem? Det är inte så konstigt, för vissa av oss får nämligen blåmärken av minsta lilla smäll. 

Och vi har nog alla någon gång ramlat in i en bordskant eller cyklat omkull för att sedan upptäcka gröna eller lila blåmärken. Men vad beror det på egentligen?

Jo, det är så att under huden ligger det små blodkärl som förstörs av slag och stötar. Då läcker blod ut i vävnaden som finns runt blodkärlen.

För vissa människor uppträder de här blålila märkena mycket lättare än för andra. Och det finns flera olika förklaringar till detta, enligt Illustrerad vetenskap

1. Du är kvinna 

Om du är kvinna åker du dessvärre på nitlotten att lättare drabbas av blåmärken än män. Detta beror på att kvinnornas hud är något tunnare än männens eftersom den innehåller mindre kollagen. 

Kvinnors blodkärl är därmed sämre skyddade mot stötar och slag, vilket resulterar i fler blåmärken. 

2. Du har blivit äldre 

Ju längre tiden går, desto större är risken för att du ska få blåmärken. När du blir äldre minskar nämligen bindväven och fettet i underhuden. 

Det här gör kroppen mer sårbar för stötar då din huds kapacitet att hålla kvar blodkärlen minskar. Samtidigt får du mer ömtåliga blodkärl med tiden, vilket gör att de lättare brister. 

Plåster
Vissa av oss har lättare att få blåmärken än andra. Bildkälla: TT

3. Du har solat för mycket 

Att det är viktigt att använda solkräm och att det är bra att försöka hålla sig i skuggan när i solen tittar fram vet nog de flesta om vid det här laget. 

Men det inte bara för att skydda sig mot hudcancer. Solande gör dig nämligen mer mottaglig för blåmärken, eftersom din huds smidighet och elasticitet minskar om du spenderar för mycket tid under solens strålar. 

4. Du tar medicin 

Det finns vissa mediciner som gör att du kan bli extra känslig för stötar och slag. Blodförtunnande medicin gör exempelvis så att blodet lättare läcker ut ur blodkärlen och bildar blåmärken i vävnaden.  

Då bör du uppsöka vård

Blåmärken kan bero på flera saker och behöver inte vara tecken på något dåligt men det är ändå bra att hålla lite koll eftersom blåmärken kan vara ett symptom till vissa sjukdomar.

Några av dessa sjukdomar är bland annat:

Leukemi som är ett samlingsbegrepp för olika cancerformer som drabbar blodet.

Blödarsjuka är en sjukdom som gör att blodet inte koagulerar tillräckligt snabbt.

Diabetes är en vanlig sjukdom som gör att blodets sockerhalt är högre än vanligt.

Olika typer av vitaminbrist kan ge blåmärken, men även andra vitamin- och mineralbrister i kroppen tros påverka synligheten av blåmärken, skriver The Cleveland Clinic.

Får du blåmärken lätt?