Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får vissa personer blåmärken lättare än andra

Nyheter | 13/01/2018 12:05

Har du lätt för att få blåmärken? Vissa av oss har lättare att få blåmärken än andra och det finns flera faktorer till det. Här är anledningen.

Är du den personen som har upptäckt blåmärken på din kropp och måste fundera på vad du har gjort för att få dem? Eller som får blåmärken av minsta lilla smäll?

Vi har nog alla ramlat in i en bordskant eller cyklat omkull för att sedan upptäcka gröna eller lila blåmärken. Men vad beror det på egentligen?

Under huden ligger det små blodkärl som förstörs av slag och stötar. Då läcker blod ut i vävnaden som finns runt blodkärlen.

Vissa av oss har lättare att få blåmärken än andra och det finns flera orsaker till det.

Om du är kvinna är du mer benägen att få blåmärken på kroppen än män. Det beror på att kvinnans hud är lite tunnare än mäns eftersom den innehåller mindre bindvävsprotein. Och då är också blodkärlen sämre skyddade mot stötar och slag, därför har man lättare att få blåmärken.

Ju äldre du blir desto mer minskar bindväven och fettet i underhuden, vilket gör dig mer sårbar och samtidigt blir blodkärlen mer ömtåliga och brister lättare med åldern.

Vi i norden är också väldigt glada i solen men den orskar fler risker än exempelvis hudcancer – den gör dig också mottaglig för blåmärken eftersom hudens smidighet minskar ju mer du solar, skriver ABC News.

Plåster
Vissa av oss har lättare att få blåmärken än andra.

När ska man bli orolig? Finns det något man ska hålla utkik efter?

Blåmärken kan bero på flera saker och behöver inte vara tecken på något dåligt men det är ändå bra att hålla lite koll eftersom blåmärken kan vara ett symptom till vissa sjukdomar.

Några av dessa sjukdomar är bland annat:

Leukemi som är ett samlingsbegrepp för olika cancerformer som drabbar blodet.

Blödarsjuka är en sjukdom som gör att blodet inte koagulerar tillräckligt snabbt.

Diabetes är en vanlig sjukdom som gör att blodets sockerhalt är högre än vanligt.

Olika typer av vitaminbrist kan ge blåmärken, men även andra vitamin- och mineralbrister i kroppen tros påverka synligheten av blåmärken, skriver The Cleveland Clinic.

Lär dig mer om blåmärken i klippet ovan!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Får du blåmärken lätt?