Tisdag 26 Okt
Stockholm

Därför ska du inte snusa när du är gravid

En snusdosa och en gravid kvinna
1 av 2
Därför ska du inte snusa när du är gravis. Foto: TT
En graviditetsteststicka
2 av 2
Forskare vill att blivande mammor ska sluta snusa helt redan innan graviditeten. Foto: TT

Nya siffror visar att snusandet bland blivande mammor ökar – samtidigt som rökningen går ner. Nu varnar forskare för att snusandet kan påverka barnet långt efter födseln.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att använda tobak under graviditeten är en riktigt dålig idé. Trots det ökar snusandet bland gravida kvinnor, visar en ny kartläggning. 

Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet kvinnor som snusar i vecka 30-32 av graviditeten mer än fördubblats sen 2006. Samtidigt har rökandet bland blivande mödrar sjunkit. 

– Det är glädjande att antalet kvinnor som röker under graviditeten minskar, men olyckligt om snus uppfattas som ett ofarligt alternativ, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Forskarna vill att snusandet upphör redan innan graviditeten

Men hur farligt är det då att snusa under graviditeten då? Enligt en undersökning från Karolinska Institutet påverkar snusandet hjärtfrekvensvariabiliteten hos den gravida – något som också sedan kan ses hos barnet.

–  Vår studie visar att snusning påverkar barnets hjärta på ett sätt som är förknippat med ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, säger Felicia Nordenstam, biträdande överläkare vid Barnhjärtcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset, som också menar att blivande mammor borde sluta med snusandet helst redan innan graviditeten. 

Forskare jobbar nu för att se hur snusandet under graviditeten påverkar barnet längre upp i åldrarna.

Mer om plötslig spädbarnsdöd: 

Plötslig spädbarnsdöd drabbar bara 1 på 6 000 barn, och är alltså väldigt ovanligt i Sverige. Oftast sker det när barnet är under sex månader gammalt. Exakt vad plötslig spädbarnsdöd beror på vet man inte, men det sker nästan alltid när barnet sover. 

För att undvika spädbarnsdöd ska man se till att barnet sover på rygg, att barnets ansikte är fritt, och att folk i närheten undviker tobak. 

Källa: 1177 Vårdguiden

Snart kommer rökning förbjudas på uteserveringar – läs mer om det här

Snusar du?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela