Måndag 4 Jul
Stockholm

Så lång tid tar det för solens strålar att nå jorden

Det tar solens strålar cirka 8 minuter för att nå jorden
Solen och jorden ligger långt bort från varandra därför tar det lång tid för strålarna att nå jorden. Foto: Pixabay/Montage

När du är ute och känner solen värma dig så kanske du börjar fundera på hur lång tid det faktiskt tar för solens strålar att nå jorden? Här är svaret på din fråga.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När det är varmt ute och solens strålar värmer ens kropp så är det lätt att man börjar tänka på hur lång tid tar det för strålarna att förflytta sig från solen ner till oss här på jorden. 

Och det är självklart väldigt intressant att veta svaret på den frågan både för allmänbildning men även för att kunna briljera när det är dags för frågesport.  

Men för att kunna klargöra exakt hur lång tid det tar för strålarna att nå oss här på jorden så kan man börja med att titta på hur snabbt strålarna egentligen förflyttar sig från punkt A till punkt B. Och enligt Metro UK så är hastigheten som ljusets förflyttar sig på enorma 299 792 458 meter per sekund.

Solen värmer oss på ett enormt avstånd. Bildkälla: Dawid Zawiła

Men för att sen veta hur lång tid det faktiskt tar för strålarna att nå jorden så måste man även titta på avståndet mellan solen och jorden. Och som du förstår så är avståndet inte direkt litet. Det uppmäter (oftast) enorma 149,6 miljoner kilometer.

Men jorden som rör sig i en omloppsbana runt solen går inte i en exakt cirkel. Därför är avståndet inte alltid detsamma utan beroende på var jorden befinner sig i omloppsbanan är vi alltid någonstans mellan 147 miljoner till 152 miljoner kilometer bort från den brinnande stjärnan i vår galax. 

Forskare har med hjälp av detta räknat ut att det tar solstrålarna 8 minuter och 10 sekunder att nå jorden när vi ligger som närmst solen i omloppsbanan. De gånger som vi befinner oss längst bort så tar det faktiskt hela 17 sekunder längre för solstrålarna att nå jorden. Vilket betyder att det som längst tar strålarna hela 8 minuter och 27 sekunder att nå jorden. 

Så beroende på var jorden befinner sig i omloppsbanan så tar det olika lång tid för solstrålarna att nå jorden men för enkelhetens skull brukar man säga att det tar cirka 8 minuter och 20 sekunder.

Så nästa gång du tittar upp mot solen och funderar på hur lång tid det har tagit solstrålarna att nå just dig så vet du att svaret på ett ungefär är 8 minuter och 20 sekunder.  

Visste du förresten att solen är helt enorm? Det skulle nämligen få plats hela 1 300 000 jordklot inne i solen.

Du kanske även är intresserad av:

Ny app låter dig åka till rymden gratis - ingen förkunskap krävs

Nasa släpper nya unika bilder på solen

6 frågor du förmodligen aldrig kommer få svar på

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Visste du redan svaret?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.