Därför borde du verkligen inte sova med öppet fönster

- 14/05/2018, 16:35 -

Nej, det är inte alls nyttigt att ha fönstret öppet på natten – det kan till och med vara riktigt farligt.

Ingen har väl missat att värmen dragit in rejält över Sverige, och att det nu är sommarvärme dygnet runt, fastän det bara är maj?

Då kan det vara riktigt skönt att sova med ett öppet fönster som släpper in sval luft. Du kanske till och med tror att det är nyttigt att få in frisk luft på natten? 

Då kan du ha fel. Forskare varnar nämligen för att ha fönstret vidöppet. Och det finns flera anledningar till det. 

Enligt forskare vid Johannes Gutenberg-universitetet i tyska Meinz kan man till och med bli sjuk av att ha fönstret öppet på natten.

Det är bullret från trafiken som är boven i dramat. Faktum är att oväsen stör oss mer på natten än på dagen, och kan rubba den viktiga återhämtningen och vilan vi måste ha på natten. Detta gäller även om du inte vaknar av oljudet. 

För varje bil som passerar eller oljud utanför släpps stresshormoner ut i kroppen som påverkar din sömn negativt. Det kan har riktigt dåliga konsekvenser för hjärtrytmen och blodtrycket, skriver tyska RTL. 

De negativa fysiska konsekvenserna kan sedan leda till psykiska besvär, som till exempel ångest eller till och med depression, menar den kände hjärtforskaren professor Thomas Münzel vid Johannes Gutenberg-universitetet i Meinz. 

Med andra ord kan det öppna fönstret på sikt leda till potentiellt livsfarliga sjukdomar, skriver RTL

Så för dig som bor nära en väg eller mitt i en stad kan det vara en väldigt bra idé att stänga fönstret på natten, eller sova med ett par bra öronproppar.

Du vet väl att du kan åka i fängelse om du tvättar bilen hemma? Läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du sova med fönstret öppet?