Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tvättar du bilen hemma? Då kan du åka i fängelse

- 19/04/2018, 17:01

Att tvätta bilen hemma på trottoaren är olagligt – och kan räknas som miljöbrott. Och beroende på var du bor kan straffet bli riktigt hårt.

Nu är våren här på allvar, och ett klassiskt vårtecken år att bilen behöver tvättas. Men även om det är riktigt härligt att köra runt i solen i en nytvättad bil finns det ett och annat du måste tänka på när du ska tvätta kärran. 

För, du vet väl att du kan få fängelse om du tvättar bilen själv?

Ja, det är faktiskt helt sant, och enligt Svenskt vatten sker två av tre biltvättar direkt på gatan. 

När man tvättar sin bil på gatan så följer giftiga ämnen och olika tungmetaller med vattnet och rinner ut i sjöar och vattendrag, något som verkligen är superdåligt för miljön. Till exempel släpps 1 800 kilo bly ut i naturen varje år via biltvättar, skriver 24Sölvesborg.

Men inte nog med att det är farligt, det är olagligt också. Att utföra en handling som kan skada människors hälsa eller miljön räknas som miljöbrott, och det är upp till dig att skaffa dig den kunskap som behövs för att inte skada miljön. 

Men vad kan man få för straff då? Jo, det beror lite på var i landet du bor, olika kommuner har olika straff och regler. I Jönköping kan en person som tvättar sin bil på gatan få 10 000 kronor i böter, skriver 24Sölvesborg. 

Men oavsett var du bor så kan det alltså räknas som miljöbrott att tvätta bilen på gatan, så om du inte vill åka i fängelse, eller skada naturen för den delen, är det bäst att du tvättar bilen på verkstaden. 

I sommar höjs fordonsskatten – här är allt du behöver veta

Brukar du tvätta bilen hemma?