Äter du grejer som svart kaffe och andra beska saker kan du vara psykopat.
Gillar du att äta några av de här grejerna så kan du ha psykopatiska drag. - Foto: Pixabay

Gillar du den här maten? Då kan du vara psykopat

Tydligen är all typ av bitter och besk mat – och dryck en riktig favorit hos psykopater. Det visar i alla fall en ny studie som gjorts.


Nyheter24 har tidigare skrivit om studien som ska avslöja vilken slags musik psykopater tycker om. En ny studie visar nu även vilken mat psykopater mest uppskattar. Avskyr du tillexempel mjölk och socker i kaffet? Eller är gin & tonic din favoritdrink? Ja, då kan det vara så att du har psykopatiska drag och kanske borde boka en tid hos en psykiatriker, det visar en ny studie som National Geographic skrivit om.

Den nya forskningen visar nämligen att ju mer du hungrar efter bitter mat och dryck, desto mörkare är din personlighet. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Appetite, i studien fick 500 män och kvinnor se en lång lista på mat och dryck. Sedan fick de betygsätta baserat på vilka smaker de uppskattade. 

Därefter analyserades deltagarnas personlighet via ett antal tester, som bland annat mätte narcissistiska, psykopatiska och sadistiska personlighetsdrag. 

Forskarna analyserade sedan testerna och kom med slutsatsen att försökspersonerna med mörkare personligheter uppskattade följande saker: 

– Svart kaffe

– Mörk choklad

– Broccoli

– Annat bitter mat

Människan är ensam om att tycka om bitter och besk mat. När andra djur äter bittra saker aktiveras ett varningssystem, detta efter som det oftast ger en signal om att maten är giftig eller olämplig att äta. Men för människor med sadistiska drag kan samma smaker aktivera en typ av kick, inte helt olikt en berg-och-dalbana-känsla, skriver forskarna. 

Huruvida den bittra maten och drycken har ett samband med mörka karaktärsdrag kan tillskrivas biologi, psykologi eller båda delar, visar studien inte. Säkert är dock att människan är ganska ensam i sin förkärlek för den typen av mat och dryck. 

Detta är inte första gången forskare hittar samspel mellan våra matpreferenser och våra personlighetsdrag. Tidigare har man kunnat visa att människor som är öppna för nya upplevelser tycker mycket om grönsaker och fiberrik kost.

Läs också: Gillar du någon av de här låtarna? Då kan du vara psykopat

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du svart kaffe, GT och broccoli?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: 37 000 människor kan saknas

Utsläpp från myndigheters tjänsteresor ökar

Utsläppen från svenska myndigheters tjänsteresor ökade mellan 2022 och 2023. Men nivån på utsläppen ligger fortfarande mycket lägre än året före pandemin.

Krock mellan bil och malmbil utanför Pajala

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha krockat med en lastbil utanför Pajala, uppger polisen.

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Parlamentet i Georgien har röstat för att gå vidare med ett kontroversiellt lagförslag med röstsiffrorna 78–25. Lagförslaget, som gör att organisationer med utländska kopplingar kan stämplas som att driva "främmande makts intressen", debatteras vidare under kvällen.

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

1 timme sedan
En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.