Tisdag 16 Aug
Stockholm

Gillar du den här maten? Då kan du vara psykopat

Äter du grejer som svart kaffe och andra beska saker kan du vara psykopat.
Gillar du att äta några av de här grejerna så kan du ha psykopatiska drag. Foto: Pixabay

Tydligen är all typ av bitter och besk mat – och dryck en riktig favorit hos psykopater. Det visar i alla fall en ny studie som gjorts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 har tidigare skrivit om studien som ska avslöja vilken slags musik psykopater tycker om. En ny studie visar nu även vilken mat psykopater mest uppskattar. Avskyr du tillexempel mjölk och socker i kaffet? Eller är gin & tonic din favoritdrink? Ja, då kan det vara så att du har psykopatiska drag och kanske borde boka en tid hos en psykiatriker, det visar en ny studie som National Geographic skrivit om.

Den nya forskningen visar nämligen att ju mer du hungrar efter bitter mat och dryck, desto mörkare är din personlighet. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Appetite, i studien fick 500 män och kvinnor se en lång lista på mat och dryck. Sedan fick de betygsätta baserat på vilka smaker de uppskattade. 

Därefter analyserades deltagarnas personlighet via ett antal tester, som bland annat mätte narcissistiska, psykopatiska och sadistiska personlighetsdrag. 

Forskarna analyserade sedan testerna och kom med slutsatsen att försökspersonerna med mörkare personligheter uppskattade följande saker: 

– Svart kaffe

– Mörk choklad

– Broccoli

– Annat bitter mat

Människan är ensam om att tycka om bitter och besk mat. När andra djur äter bittra saker aktiveras ett varningssystem, detta efter som det oftast ger en signal om att maten är giftig eller olämplig att äta. Men för människor med sadistiska drag kan samma smaker aktivera en typ av kick, inte helt olikt en berg-och-dalbana-känsla, skriver forskarna. 

Huruvida den bittra maten och drycken har ett samband med mörka karaktärsdrag kan tillskrivas biologi, psykologi eller båda delar, visar studien inte. Säkert är dock att människan är ganska ensam i sin förkärlek för den typen av mat och dryck. 

Detta är inte första gången forskare hittar samspel mellan våra matpreferenser och våra personlighetsdrag. Tidigare har man kunnat visa att människor som är öppna för nya upplevelser tycker mycket om grönsaker och fiberrik kost.

Läs också: Gillar du någon av de här låtarna? Då kan du vara psykopat

Gillar du svart kaffe, GT och broccoli?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.