En ny studie visar att folk som föredrar hiphop har större risk att visa psykopatiska tendenser.
1 av 3
En ny studie visar att folk som föredrar hiphop har större risk att visa psykopatiska tendenser. - Foto: TT/Showtime
Dexter har blivit ett officiellt ansikte för psykopati.
2 av 3
Dexter har blivit ett officiellt ansikte för psykopati. - Foto: Showtime
Vad lyssnar du på för musik?
3 av 3
Vad lyssnar du på för musik? - Foto: TT

Så kan du känna igen en psykopat – med hjälp av musiksmaken

En studie från USA påvisar att en viss typ av musik föredras av personer med psykopatiska tendenser.


Visste du att din musiksmak kan visa om du har psykopatiska tendenser? Det har forskare från New York University snubblat över i en mindre studie, där de jämfört musikstilar och personers empatiska förmåga, skriver Guardian.

TT

En person som klassas som psykopat kan ha svårigheter med sitt känsloliv och att följa sociala normer och koder. En psykopat kan också ha problem att känna ånger. Ofta görs kopplingen mellan att vara psykopat och vara seriemördare.

När den kopplingen har gjorts tidigare så har klassisk musik varit den föredragna musikstilen som använts i populärkultur. Bland annat var det ju Hannibal Lecters favoritmusik. Men så var inte fallet i den här studien.

Av de 200 personerna i studien, som fick lyssna på 260 olika låtar från blandade stilar, så var det de som gillade r&b och hiphop som visade mest psykopatiska drag. Särskilt låtarna "Lose yourself" med Eminem och "No diggity" med Blackstreet.

Eminems "Lose yourself" föredras av psykopater. Bildkälla: TT

– Medierna skildrar ofta psykopater som seriemördare och högljudda galningar, men i verkligheten är det inte så uppenbart. De är inte som Jokern i Batman, utan kan mycket väl verka i din närvaro utan att synas, säger Pascal Wallisch, en av undersökningsledarna, till Guardian.

Nu håller forskarna på att jobba vidare med idén om att vissa låtar kan hjälpa till att spåra psykopater. Och då handlar det inte om bara hiphop, exakt vilken typ av musik studien kommer bygga på vill inte forskarna avslöja ännu.

Det är viktigt att betona att den här forskningsstudien var extremt liten och ger inte ett slutgiltigt svar. Det är dock exakt samma resultat som en studie från Oxford University gjort, där rapmusik var favoritmusiken hos psykopater.

Också viktigt att poängtera är att bara för att man gillar hiphop och r&b så blir man, eller är man, inte automatiskt psykopat. Studien kom dock fram till att personer med mest empati gillade låtarna "Titanium" med David Guetta och Sia samt "My Sharona" med The Knacks. Spännande va?

Empatiska personer föredrar Sia. Bildkälla: TT

I ett rum med 100 personer så räknas åtminstone en person vara psykopat. Så det är ju väldigt troligt att du kommer stöta på en psykopat i ditt liv. Om du inte är en själv vill säga – vilket du kan testa här.

Läs också om 11 tecken på att du dejtar en psykopat.

TV: Lär dig mer på skillnaden mellan en psykopat och en idiot

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du rapmusik?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

Stor förvirring i kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.