Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så kan du känna igen en psykopat – med hjälp av musiksmaken

- 27/09/2017, 17:29 -
En ny studie visar att folk som föredrar hiphop har större risk att visa psykopatiska tendenser.
1 av 3

En ny studie visar att folk som föredrar hiphop har större risk att visa psykopatiska tendenser.

TT/Showtime

Dexter har blivit ett officiellt ansikte för psykopati.
2 av 3

Dexter har blivit ett officiellt ansikte för psykopati.

Showtime

Vad lyssnar du på för musik?
3 av 3

Vad lyssnar du på för musik?

TT

En studie från USA påvisar att en viss typ av musik föredras av personer med psykopatiska tendenser.

Visste du att din musiksmak kan visa om du har psykopatiska tendenser? Det har forskare från New York University snubblat över i en mindre studie, där de jämfört musikstilar och personers empatiska förmåga, skriver Guardian.

TT

En person som klassas som psykopat kan ha svårigheter med sitt känsloliv och att följa sociala normer och koder. En psykopat kan också ha problem att känna ånger. Ofta görs kopplingen mellan att vara psykopat och vara seriemördare.

När den kopplingen har gjorts tidigare så har klassisk musik varit den föredragna musikstilen som använts i populärkultur. Bland annat var det ju Hannibal Lecters favoritmusik. Men så var inte fallet i den här studien.

Av de 200 personerna i studien, som fick lyssna på 260 olika låtar från blandade stilar, så var det de som gillade r&b och hiphop som visade mest psykopatiska drag. Särskilt låtarna "Lose yourself" med Eminem och "No diggity" med Blackstreet.

Eminems "Lose yourself" föredras av psykopater. Bildkälla: TT

– Medierna skildrar ofta psykopater som seriemördare och högljudda galningar, men i verkligheten är det inte så uppenbart. De är inte som Jokern i Batman, utan kan mycket väl verka i din närvaro utan att synas, säger Pascal Wallisch, en av undersökningsledarna, till Guardian.

Nu håller forskarna på att jobba vidare med idén om att vissa låtar kan hjälpa till att spåra psykopater. Och då handlar det inte om bara hiphop, exakt vilken typ av musik studien kommer bygga på vill inte forskarna avslöja ännu.

Det är viktigt att betona att den här forskningsstudien var extremt liten och ger inte ett slutgiltigt svar. Det är dock exakt samma resultat som en studie från Oxford University gjort, där rapmusik var favoritmusiken hos psykopater.

Också viktigt att poängtera är att bara för att man gillar hiphop och r&b så blir man, eller är man, inte automatiskt psykopat. Studien kom dock fram till att personer med mest empati gillade låtarna "Titanium" med David Guetta och Sia samt "My Sharona" med The Knacks. Spännande va?

Empatiska personer föredrar Sia. Bildkälla: TT

I ett rum med 100 personer så räknas åtminstone en person vara psykopat. Så det är ju väldigt troligt att du kommer stöta på en psykopat i ditt liv. Om du inte är en själv vill säga – vilket du kan testa här.

Läs också om 11 tecken på att du dejtar en psykopat.

TV: Lär dig mer på skillnaden mellan en psykopat och en idiot

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.