Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Här är varför du inte kan bestämma vad du ska äta

- 07/10/2018, 14:29 -
En kille som tänker på olika maträtter.

Det händer mycket i huvudet när man får en meny framför sig.

Pixabay

Lasagne, varma mackor, tacos, grekisk sallad? Hur jobbigt är det inte när det finns flera mumsiga alternativ att välja mellan? Nu finns det en studie på vad som händer i din hjärna när du känner att det bara inte går att välja vad du ska äta.

Lasagne, varma mackor, tacos, grekisk sallad? Hur många maträtter är det inte som snurrar runt i huvudet, då när man absolut inte kan bestämma sig? Visst att det kan va jobbigt att välja mellan två rätter. Men hur jobbigt blir det inte när det finns flera mumsiga alternativ? Det går ju bara inte att bestämma sig.

Men det värsta är inte att välja, utan när du sen har valt. Hur många gånger har man inte suttit och tänkt "Ånej, jag skulle tagit det där istället"? Tusen, räcker det ens?

För visst är det ju så att det kan bli ganska jobbigt om en meny har så många olika rätter att du kanske inte ens orkar läsa alla. Det blir ju såklart så att ju fler alternativ det finns på en meny, desto längre tid tillbringar vi till att komma fram till ett val.

Vad händer i huvudet

Metro.uk har rapporterat om en studie av California Institute of Technology som har kikat lite närmare på vad som händer i just huvudet när vi hamnar i en situation där vi måste ta ett beslut. De har också kommit fram till det ideala antalet alternativ att välja mellan, för att vi snabbare ska kunna ta ett beslut. Spännande, något för de som tillverkar menyer på restauranger kanske?

Testpersonerna för studien fick flera bilder framför sig med lite olika varor, typ kaffe och dylikt. 

Men något ganska överraskande var att den mesta aktiviteten i deras tester visade inte vad folk var sugna på. Utan att de vägde upp potentiella kostnader. Så testpersonerna vägde för och nackdelar med priset på varorna de fick framför sig, och inte vad de var mesta sugna på. What?!

Med andra ord, den del av hjärnan som är "ansvarig" för att bestämma värdet av något, var också den del som fick jobba mest.

Ultimata antalet

Men vilket var ultimata alternativet för antal rätter? Enligt forskningen är tolv rätter ett bra alternativ för en meny på en restaurang. Jämför man med exempelvis sex rätter så var det något som gav känslan om att det inte fanns tillräckligt med alternativ.

Författarens slutsats av studien var att mellan åtta och femton är bra, skriver Metro.uk.

Låt någon annan välja

Men egentligen, vad hjälper det än när man inte ens vet om man vill ha pasta, pizza eller kanske en fiskrätt? Ett enkelt tips är ju faktiskt att helt enkelt låta någon annan välja åt dig. Blir du inte nöjd, så är det ju inte heller ditt fel. Smart va?

Är det inte bara maten som ger dig beslutsångest? Kanske känner du beslutsångest över typ allt? Då kommer du garanterat känna igen dig i dessa elva påståenden som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Brukar du få beslutsångest på restaurang?