Lördag 22 Jan
Stockholm

Studie: Här är yrkesgrupperna där flest skiljer sig

Yrken och en par som pussas, krossat hjärta
Vilka yrkesgrupper är störst risk för skilsmässa?. Foto: Pixabay

En studie från Stockholms universitet visar att om du jobbar i en viss typ av yrkesgrupp, kan du ha högre (eller lägre) risk för skilsmässa i framtiden. Men också att högutbildade män är de som är mest benägna att ta ut skilsmässa?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Spekulationer om separation har vi nog alla haft? Kanske tänker du att du skulle råka göra ett misstag, som leder till att din relation tar slut? Eller kanske att din partner ska lämna dig av någon anledning? Oavsett så är känslan och tanken ingen rolig historia. 

Men går mardrömmen att förebygga? En ny studie visar nämligen vilka yrkesgrupper som skiljer sig mest. Men också vilka som inte göra det.

Högre risk för skilmässa

Är du ihop med en apotekare? Ja, då kan du förhoppningsvis andas ut.

Är det så att din partner exempelvis är heterosexuell och jobbar med många kollegor av det motsatta könet? Då innebär det tyvärr högre risk för skilsmässa. 

Detta visar en ny forskning av Caroline Uggla och Gunnar Andersson, forskare i demografi vid Stockholms universitet. I forskningsstudien har de undersökt alla danska heterosexuella par som gifte sig mellan 1981 och 2002.

Men vilka var mest benägna att ta ut skilsmässa? Jo, det var högt utbildade män som hade många kvinnliga kollegor.

När det gällde kvinnor var det tvärtom, men det mönstret var inte lika tydligt som för männen. 

– Vi såg att lågutbildade kvinnor var mer sannolika att skilja sig om de hade många manliga kollegor, än vad högutbildade kvinnor var, säger Caroline Uggla till Aftonbladet.

Tillbringar mycket tid tillsammans

Men är det egentligen så konstigt att få upp ögonen för någon på jobbet? Inte enligt legitimerade psykoterapeuten och relationsexperten Eva Rusz.

– Man tillbringar mycket tid där och hinner lära känna en person ordentligt, säger hon och fortsätter:

– Man kanske har dragits till en speciell arbetsplats, som är full av likasinnade människor som man får lära känna i 8-9 timmar om dagen. Det är ganska långa dejter vi pratar om.

Yrkesgrupperna som har högst och lägst risk för skilsmässa

Studien betyder givetvis inte att du kommer skilja dig bara för att du råkar jobba med något av alternativen av yrkesgrupperna. Men här kan du se vilka yrkesgrupper som har högst som lägst risk att skilja sig.

Lägst risk för skilsmässa för män

 • Lantbrukssektorn
 • Bibliotek
 • Apotek

Högst risk för skilsmässa för män 

 • Bemanningsföretag
 • Hotell- och restaurangbranschen
 • Inom sjöfarten

Lägst risk för skilsmässa för kvinnor

 • Lantbruk
 • Gruvarbete
 • Apotek

Högst risk för skilsmässa för kvinnor

 • Hotell- och restaurangbranschen
 • Avfall- och återbruk 
 • Inom säkerhetsbranschen

De par som var med i undersökningen var inte bara gifta utan även aktiva på arbetsmarknaden. De delades in i 47 olika yrkesgrupper och det är där resultaten är hämtade ifrån, skriver Aftonbladet.

Nu när politiken är lite som den är i Sverige, så kan det ju hända att man som par inte är helt överens om vilket parti som är rätt och vilket som är fel? Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du räddar förhållandet om din partner "röstat fel". Det kan du läsa mer om här.

Är du i en relation?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela