Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Så räddar du förhållandet om din partner röstar "fel"

Nyheter | 08/09/2018 19:56

​Du är säker på din sak och vet precis på vad och vem du ska lägga din röst, men vad säger din älskling om saken? Är det så att ni tycker helt olika, så finns det flera sätt att rädda relationen, menar relationsexperten.

Riksdagsvalet är runt knuten och en sak som är väldigt säkert inför detta är att alla tycker olika. Men vad gör man om den som står en närmst tycker och tänker på ett helt annat sätt än en själv?

Det kan kännas omöjligt, men om din kärlek väljer att rösta på "helt fel" parti, så går faktiskt relationen att rädda, säger relationsexperten Charlotte Sander till SVT.

Det är inte lätt att hålla gnistan vid liv om man har helt olika syner och tankar kring politiken. Men när det gäller synen på människors värde kan det bli riktigt stormigt, menar Sander.

Hon fortsätter:

– Det är en väldigt öm punkt där man nästan kan känna sig sårad och kränkt om partnern tycker något som ligger långt ifrån ens egna värderingar.

Relationen kan ta slut

Receptet för att det ska hålla är enkelt, eller det låter enkelt i alla fall? Respekt och acceptans, svårare än så är det faktiskt inte. 

– Var och en har sina egna upplevelser och åsikter och det kan man inte säga så mycket om, vi är alla olika. Men sådana här saker kan faktiskt leda till att man väljer att gå skilda vägar, att man känner att jag absolut inte kan leva med den här personen eftersom den står så fruktansvärt långt från mina värderingar, säger Charlotte Sander till SVT.

Men att vara oense om något behöver inte bara leda till tokigheter. Bråk om just politik kan faktiskt väcka lite spänning i relationen. Och vem hade inte sagt nej till ett sådant lyft?

Ska man göra slut för att man röstar olika?
Håller du och din partner på att glida isär för att ni vill rösta olika? Bildkälla: Pixabay

Nya sidor hos partnern

– När man blandar in sina egna sårade känslor kan det bli en personlig vendetta där man tappar distansögonen på vad man egentligen pratar om, fortsätter Sander. 

Men så dåligt behöver det faktiskt inte vara att ha olika åsikter. Nämligen är det så att när man i ett förhållande pratar om något, som inte alls varit på tapeten tidigare, kan man få veta helt nya sidor om den man tycker om. 

En nyfikenhet som väcks till liv i en lite halvtråkig relation, känns ju inte som en så pjåkig krydda?

Så, vad gör man då, om dagen börjar med storbråk vid frukostbordet? 

– När man har varit i en längre relation har man förhoppningsvis lärt sig att känna av när det börjar hetta till och vet att man behöver bryta innan det blir bråk, fortsätter Charlotte Sander till SVT.

Men det man helt enkelt behöver göra är att kliv ur, gör något annat, sen börja om. Det här är antagligen det svåraste att göra, men det kan vara det som räddar relationen. Kanske värt?

Fyra snabba tips från experten: Så klarar du och din älskling av politiska bråken.

  • Ni bör inse att ni kommer från två olika håll. Och i en specifik fråga kan det handla om allt från uppväxt, erfarenheter och värderingar. 
  • Acceptera och försök inte ändra din partners åsikter. Försök också släppa att du "har rätt".
  • Vill du ha en förändring så börja med dig själv. Fundera vart du står och vad du står för. Handlar det om just ämnet eller om stolthet?
  • Är det kanske någon fråga som du inte hört din partners åsikt? Var i så fall nyfiken och öppen!

Ska du rösta för första gången? Nyheter24 har tidigare skrivit om fem tips som kan vara bra att veta inför ditt första val, det kan du läsa mer om här.