Professorn: "Din hjärna kan fungera flera timmar efter att du dött"

- 28/11/2018, 22:55

En studie har visat på något riktigt otäckt. Den menar att våra hjärnor kan fortsätta fungera i flera timmar efter att vi dött. Det ska till och med finnas personer som hört dem själva dödförklarats av läkarna, och sedan vaknat till liv igen.

Hur många gånger har man inte funderat på vad som händer efter döden? Vad händer med själen? Men framförallt vad händer med hjärnan och kroppen? Frågorna är oändliga och kanske får vi inte ens svar på hälften. 

Vi är fast i våra egna kroppar

Men en sak som vi kan svara på idag är faktiskt ganska skrämmande. Det är en studie som visar på att det kanske finns en möjlighet att vår hjärna fortsätter att fungera efter att vi har dött. Ja, det stämmer. 

Trots att ditt hjärta slutat slå så menar studien att hjärnan fortsätter att vara verksam. Och att vi är fast i våra egna kroppar, rapporterar Metro UK.

Det är läkaren och professorn Sam Parnia från Stony Brook University School of Medicine som har kikat lite extra på människans medvetande efter döden.

Hur han har burit sig åt? Han har undersökt flera fall av hjärtattacker i både USA och Europa.

Bevis i form av anekdoter

Enligt Dr Parnia ska det finnas bevis för att detta är sant. Men de bevis som finns är dock endast anekdoter. Men de kommer från personer som har överlevt ett hjärtstillestånd, som kunde höra vad som hände runt omkring dem trots att de var "döda". De var alltså helt med i matchen, även innan de sedan "återupplivats" igen. Lite läskigt?

– De ska ha beskrivit läkare och sjuksköterskor som arbetat. De har även beskrivit att de haft medvetenhet om konversationer och visuella saker som pågått under tiden, situationer som de annars inte borde varit medvetna om, säger Dr Parnia till Live Science

En arm lyfter en hjärna och ett hjärta
Kan hjärnan fortsätta fungera efter att hjärtat slutat slå? Bildkälla: Pixabay

Hörde sig själva dödförklaras

Enligt Dr Parnia finns det även personer som har hört läkare dödförklara dem, men att de senare vaknat till liv igen, rapporterar Metro UK. 

Hur det kan bli så tokigt är för att inom området medicin så dödförklaras en person vid den tidpunkt då hjärtat slutar att slå. 

Det Dr Parnia hävdar är att hjärncellerna och den tänkande delen av hjärnan kan vara aktiva timmar efter att hjärtat har slutat fungera, rapporterar Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en annan studie som visar vilka yrkesgrupper där flest skiljer sig. Det kan du läsa mer om här.

Tror du på liv efter döden?