Måndag 21 Jun
Stockholm

Sover du för mycket? Det kan vara livsfarligt

Tjej sover
Forskning har visat att sömn kan kopplas till sjukdomar. Foto: Unsplash

Ny forskning visar att för mycket sömn kan kopplas till livsfarliga hjärtfel och dödsfall. Men man är inte helt säkra på anledningen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att det inte är speciellt nyttigt att sova för lite är känt sen länge. Men nu visar forskning att det kan vara ohälsosamt att sova för mycket. 

Enligt en studie som publicerats i European Heart Journal, där man undersökt 116 000 personer från 21 länder, kan för mycket sömn kopplas samman med hjärtfel och för tidig död, skriver CNN. 

Forskningen visade att den som sover mer än åtta timmar per natt löper 41 procent större risk att drabbas av dödlig sjukdom. Dock vet man inte om detta beror på sömnen eller om man har hälsoproblem från början och detta gör att man sover mer. 

Men det är inte bara nattsömnen som kopplas till sjukdomar. Även att ta en tupplur mitt på dagen kan vara farligt. 

– Att ta dagliga tupplurar kopplades till ökad risk för hjärtfel och dödsfall bland de som sov mer än sex timmar per natt, säger forskaren Chuangshi Wang, som lett forskningen, till CNN. 

Däremot vet inte forskarna exakt vad kopplingen beror på, och man utesluter alltså inte att det faktiskt inte har med sömnen att göra alls utan snarare att det beror på en tidigare sjukdomsbild, skriver CNN

Gillar du att sova?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela