Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sover du för mycket? Det kan vara livsfarligt

- 05/12/2018, 13:48 -

Ny forskning visar att för mycket sömn kan kopplas till livsfarliga hjärtfel och dödsfall. Men man är inte helt säkra på anledningen.

Att det inte är speciellt nyttigt att sova för lite är känt sen länge. Men nu visar forskning att det kan vara ohälsosamt att sova för mycket. 

Enligt en studie som publicerats i European Heart Journal, där man undersökt 116 000 personer från 21 länder, kan för mycket sömn kopplas samman med hjärtfel och för tidig död, skriver CNN. 

Forskningen visade att den som sover mer än åtta timmar per natt löper 41 procent större risk att drabbas av dödlig sjukdom. Dock vet man inte om detta beror på sömnen eller om man har hälsoproblem från början och detta gör att man sover mer. 

Men det är inte bara nattsömnen som kopplas till sjukdomar. Även att ta en tupplur mitt på dagen kan vara farligt. 

– Att ta dagliga tupplurar kopplades till ökad risk för hjärtfel och dödsfall bland de som sov mer än sex timmar per natt, säger forskaren Chuangshi Wang, som lett forskningen, till CNN. 

Däremot vet inte forskarna exakt vad kopplingen beror på, och man utesluter alltså inte att det faktiskt inte har med sömnen att göra alls utan snarare att det beror på en tidigare sjukdomsbild, skriver CNN