Torsdag 29 Jul
Stockholm

Hur ofta bör man ha sex? Så här mycket är det "normala"

En tjej som är sur på sin kille i en säng
Hur ofta bör man ha sex?. Foto: Pixabay

Ja, vad är egentligen normalt? Hur ofta borde man ha sex? Gäller samma sak för singlar som i ett förhållande? Forskare har nu kommit fram till vad som är "normalt". Kan sex göra dig lycklig? Nyheter24 reder ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hur mycket och ofta ska man ha sex för att må bra? Är du en av de som funderat? Nu behöver du inte undra längre. 

Forskare har visat vad som är "det normala" angående hur ofta man har sex och inte. Vetenskapen verkar alltså ha kommit ikapp oss.

Det generella medelsnittet på antal gånger vuxna har sex är 54 gånger per år. Vi snackar alltså en gång i veckan. Men gör det dig lycklig? Ja, det gör det. En studie visar på att par som har sex minst en gång i veckan är lyckligare än de par som har mindre sex.

Något som studien också visade var att om antalet sextillfällen ökade till fler gånger i veckan, betydde inte det att du blev lyckligare bara för det. Det är alltså inte så att "ju mer sex du har desto lyckligare blir du", nej den gubben gick inte.

Anpassa inte sexlivet efter vad andra tycker om tänker

– Par kan ofta göra misstaget att sikta mot ett specifikt antal gånger för att kunna vara nöjda med sitt sexliv. Sanningen är att vad som är som bekvämt och som funkar för dig och din partner är ert normala. Ni behöver inte ha sex varken mer eller mindre än vad ni skulle vilja, säger parterapeuten Raffi Bilek till tidningen Health.

Så, varför snackar vi sex? Det är faktiskt så att sexlivet påverkar mycket annat i livet. 

Mycket påverkar sexlivet – många pusselbitar ska vara på plats

Men inte ska man ha sex bara för att ha sex såklart. Det är så många pusselbitar som behöver vara på plats för att sexet ska fungera som man vill och önskar, enligt Brian Jory som är professor och chef för familjestunder vid Berry College i Georgia. 

Exempel på vad som spelar in, enligt Jory:

  • Ålder
  • Värderingar
  • Hälsa
  • Förhållandekvalitén
  • Livsstil
  • Och framförallt – sexlust

Men Jory menar även att det finns något som kallas sexuell mättnad. Det är något som händer förhållanden som varat lite längre, typ när det gått två-tre år. Man skulle kunna kalla det en mänsklig tendens att helt enkelt vara uttråkad. 

– Men, det är inget man varken borde skryta med eller skämmas om, eftersom det som hände inte är på grund av dig, fortsätter Jory till Health.

Hur du bör bemöta mättnaden

Eftersom minskat sex är något som är normalt efter några år in i ett förhållande, är det heller inte något som konstigt. Det är hur du bemöter din mättnaden som kan göra skillnad.

För visst vill du ha ett långt och lyckligt förhållande med din älskling? 

Så, för vissa par betyder mättnaden något negativt.

– För vissa par betyder mättnaden bekvämlighet, säkerhet och förutsägbarhet. Andra upplever mättnaden som uttråkning, besvikelse, eller som ett tecken att de är inkompatibla och borde göra slut, säger Jory till Health och avslutar med:

– Forskare skulle hålla med om att ett lyckligt förhållande leder till bättre sex, inte vice versa.

Summan av kardemumman, i ett förhållande behövs det inte bara jobbas på med sex-delen. Är det tjall på linjen så kan något annat vara ännu mer bakomliggande. 

Och viktigast av allt är att man trivs med sin partner, och gör man det, då löser väl sig det mesta? Får vi hoppas i alla fall!

Nyheter24 har tidigare skrivit om att vinterpenis är en grej. Läs mer här om hur du bör gå till väga för att undvika att bli drabbad.

Har du en partner?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela