Friterad kyckling och pommes/TT
Friterad mat är ännu farligare än vad man tidigare trott... - Foto: AP Photo/Mark Lennihan/Robert F. Bukaty

Gillar du friterad mat? Då har vi riktigt dåliga nyheter

Att käka friterat är farligare än man tidigare trott. Nu visar en ny studie att friterad mat kan kopplas till allvarliga dödliga sjukdomar.


Det är ingen hemlighet att det inte är speciellt nyttigt att äta friterad mat. Men tidigare har det varit svårt att mäta de exakta följderna av att stoppa i sig för mycket friterat.

Nu verkar dock forskare ha gjort stora framsteg. 

En ny amerikansk studie visar inte bara att friterad mat är onyttigt – det är livsfarligt. 

Det är forskare vid universitetet i Iowa som under en 20-årsperiod studerat över 100 000 kvinnors matvanor och hälsa. Det visade sig att det fanns kopplingar mellan hjärtsjukdomar och friterad mat. 

Friterad mat är inte ett dugg nyttigt. (Nina Varumo/TT)

Farligast är friterad fisk och friterad kyckling, skriver Time Magazine. En person som äter en portion friterad mat om dagen lider åtta procents större risk att dö i förtid, visade studien. 

Däremot kunde man inte dra kopplingar mellan friterad mat och cancer.

Och även om studien bara undersökte kvinnor anar forskarna att riskerna gäller alla. 

– Vi ser ingen anledning att tro att effekterna varierar baserat på ålder eller kön. Vi misstänker att faran också gäller yngre kvinnor och män, säger doktor Wei Bao vid Iowas universitet till Time Magazine.  

Mer om mat – här är 11 saker du inte borde äta innan du ska sova

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du friterad mat?
Tack för din röst!