Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Att leva ett singelliv är lika farligt som att röka

- 04/02/2019, 22:36 -

Single and ready to mingle? Enligt danska forskare kan det då vara läge att sätta fart att hitta någon att leva med. Varför? Jo, singellivet kan nämligen vara lika farligt som att röka. ​​

Lever du ensam och har planer på att göra det resten av livet? Kanske inte världens bästa idé enligt danska forskare. 

90 procent större risk att dö av en hjärtsjukdom

De män som bor och lever ensamma har hela 90 procents högre risk att dö av en hjärtsjukdom jämfört med de som bor tillsammans med någon. Det är lika stor risk som för personer som är rökare.

I en dansk studie har forskare följt 3 300 män från Köpenhamn i 32 år. Flera biologiska och miljöfaktorer har granskats men också personernas livsstil. Några viktiga punkter som vägts in i studien:

  • Blodtryck
  • Diabetes
  • Träning
  • Boende
  • Humör
  • Rökning

Studien påbörjades på 1980-talet och har nu kommit fram till ett resultat som har publicerats i European Heart Journal.

Så, vad visar resultatet? Jo, lever du med någon så löper du betydligt mindre risk att dö av hjärtsjukdomar än om du lever ensam. 

– Det visar ändå att de som lever ensamma löper en avsevärd större risk för att dö av hjärtsjukdomar än de som lever med någon. Det är farligt att vara ensam för de flesta människor. Det är en stark signal, säger läkaren och kardiologen Magnus T. Jensen som även är huvudansvarig för studien till norska TV2.

Den klara skillnaden

Men något som studien även visar på är att riskerna ser olika ut beroende på vilken social grupp som deltagarna i studien tillhörde. Exempelvis så hade varken universitetsutbildade eller personer med en chefsposition inte alls lika ökad risk av att leva ensamma. 

Anledningen till att de har mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar är för att de oftare har ett bredare kontaktnät, vilket även ofta leder till olika sociala resurser, skriver norska TV2

Har du hört att ägg är nyttigt? Eller har du kanske hört att det är onyttigt? Nu sätter Nyheter24 nålen i alla myter. Ägg är nämligen fem gånger mer nyttigt än vad vi och forskare trott. Och näringsexperter menar att vi bör mumsa i oss fler ägg, läs mer om det här.

Har du någon partner?