Torsdag 29 Jul
Stockholm

Forskare varnar: Att dricka läsk varje dag ökar risken för att dö ung

Att njuta av en burk läsk då och då är ju inte så pjåkigt. Men nu går forskare ut med en varning till de njuter av den goda drycken varje dag. En ny studie visar att personer som dricker läsk varje dag löper större risk för att dö unga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att överkonsumera sötade läskedrycker kan öka risken för att dö ung. Man har också lättare för att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie gjord av forskare på Harvard University. 

Dåliga nyheter för kvinnor

Särskilt dåliga nyheter är det för kvinnor. Forskningen visar att det större risk för kvinnor att dö en tidig död i samband med läskdrickandet, skriver The Mirror. Forskarna menar att en lösning kan vara att byta ut din vanliga läsk mot en lightläsk som är artificiellt sötad. Men om du dricker fyra burkar eller mer om dagen kan fortfarande leda till samma resultat. 

Chockartat resultat

Studien baseras på 80 647 kvinnor och 37 716 män som varit i kontakt med forskare och svarat på frågor om vanor och livsstil under flera års tid. Resultatet visade att ju mer sockerhaltiga drycker en person drack desto högre var risken för att dö en tidig död. Detta inkluderade kolsyrade och icke-kolsyrade läskedrycker, fruktdrycker och energidrycker. 

Studien visar också att de personer som drack en till fyra burkar läsk i månaden löpte en risk på en procent, medan de som drack en till två om dagen hade en 14 procents risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. 

För de som drack mer än två burkar läsk om dagen ökade risken för att dö en tidig död till hela 21 procent. Forskarna upptäckte också en koppling mellan läskkonsumtion och ökad risk för att drabbas av cancer, skriver The Mirror. 

Tycker du om läsk?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela