Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nasas varning: En jätte-asteroid kan träffa oss "när som helst"

- 06/05/2019, 10:42

Livet på jorden är i fara. Det menar Nasa, som säger att man måste satsa mer på rymdprogram världen över – annars kan snart katastrofen vara nära.

Att stora asteroider smäller rakt in i jorden och avslutar allt liv är något som man tänker hör till Hollywood-filmer och domedagsprofetior. 

Men nu vill Nasa göra oss uppmärksamma på att det otänkbara kan hända – och att det kan hända riktigt snart. 

Nyligen hölls en stor kongress i Washington DC, där forskare från hela världen diskuterade just asteroider och hotet mot planeten. 

– Det här handlar inte om Hollywood eller filmer. Det här handlar om att skydda den enda planeten vi känner till som faktiskt har liv, sa Nasa-chefen Jim Bridenstine på konferensen, rapporterar NBC. 

Asteroid meteorit
Ett nedslag skulle kunna få katastrofala konsekvenser (Pixels Stock)

Kan förstöra ett europeiskt land

Bridenstine menar att en asteroid lätt kan totalförstöra en yta ”stort som ett europeiskt land”, och att rymdkolosserna kan vara svåra att upptäcka i tid, eftersom Nasa inte har resurser att bevaka hela himlen samtidigt. 

Som exempel tog han upp asteroiden som landade i Ryssland 2013, där 1 500 personer skadades.  

– Jag skulle kunna säga att den här typen av händelser är unika och ovanliga, men så är det inte. Den här typen av saker händer, och det är upp till oss att se hoten i tid, menar Bridenstine. 

När kan den hända?

Enligt matematiska uträkningar kan man vänta sig att asteroider av katastrofala storlekar träffar jorden en gång var sextionde år. Dock är det möjligt att en stor asteroid inte påverkar oss så mycket, eftersom stora delar av jordklotet inte är bebodda. 

Däremot skulle en riktigt stor asteroid få katastrofala konsekvenser för oss människor, oavsett var den slår ner någonstans. 

– Dinosaurierna hade inget rymdprogram, men det har vi. Vi måste använda det, sa Bridenstine på rymdkonferensen, skriver NBC.

Nyligen gjorde Nasa en uträkning som visade hur stor riksen är för att allt liv på jorden kommer att utplånas snart – den siffran kan du se här!