Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nasa: Så stor är risken att jorden utplånas

- 26/04/2018, 21:07

Osynliga planeter som krockar med jorden, kometskurar, utomjordingar eller en smittsam zombie-epidemi – apokalypsteorierna är många. Nu har även Nasa börjat räkna ut hur stor risken, rent vetenskapligt, är att världen går under och mänskligheten utplånas.

Det finns många profetior och falska apokalyps-teorier om hur jorden till slut kommer gå under. Internet kryllar av dem. Men medan folk oroar sig för huruvida en stor, mystisk dödsplanet kommer slå jorden ur omloppsbanan har Nasa faktiskt arbetat för att ta reda på om en asteroid kan och kommer utplåna mänskligheten i framtiden.

Nasa har nyss släppt data som samlats in av rymdfarkosten Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (Neowise), vars uppdrag är lokalisera asteroider och kometer i närheten av jorden. Under fyra år har rymdfarkosten hittat 29 375 objekt, varav 788 asteroider och 136 kometer som ligger nära jorden. Tio av dessa har bedömts vara "potentiellt farliga" för vår planet, skriver brittiska Metro.

Projektet har gjort att Nasa kunnat känneteckna flera storlekar och reflektioner hos över 1 300 närliggande objekt. 

Solen går upp över jorden
Nasa har undersökt hur mycket objekt som finns runt jorden. Bild: Pixabay

"Vi fortsätter att expandera vår katalog och kunskap över dessa gäckande och viktiga objekten", säger Amy Mainzer, utredare vid Neowise, till Metro.

Så okej, vi hämtar alltså mer kunskap om vår del av universum. Men hur stor är risken att vi kommer bli utplånade inom de närmaste åren?

Faktiskt inte särskilt stor.

Risken är 1 på 24 000 att asteroiden Bennu kommer kollidera med jorden någon gång mellan åren 2175 och 2199, men annars ser det faktiskt ljust ut.

Det är förstås så länge inte någon annan asteroid, stor nog att orsaka allvarliga skador, helt utan varning skulle sätta kurs mot jorden (och träffa).

Detta hände förvisso tidigare i april när en 100 meter bred rymdsten dök upp och svepte förbi jorden. Och det var nära. Objektet har fått namnet 2018 GE3 och upptäcktes bara några timmar innan man såg att den befann sig ungefär 19230 mil från jorden, då den passerade mellan jorden och månen. 

Meteor
I april passerade en 100 meter bred rymdsten jorden. Bild: Pixabay

2018 GE3 beräknas vara sex gånger så stor som meteoriten som exploderade över ryska Tjeljabinsk 2013, och som faktiskt var nära att slå ner i Sverige vilket du kan läsa mer om här. Explosionen skapade en chockvåg som fick glas från fönster att flyga, vilket orsakade att runt 400 människor skadades, enligt Metro.

Så, statistiskt sett kanske vi ska vara lugna. Men om en riktigt stor asteroid skulle dyka upp oväntat så ja, då kan vi vara riktigt illa ute.

Läs även om hur den nyligen bortgångne Stephen Hawking varnade för hur vi människor själva i framtiden kan vara skyldiga till jordens undergång, utan att kunna fly och hur nära vi faktiskt är jordens undergång – enligt domedagsklockan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att jorden kommer gå under snart?