Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: De som går fort lever längre än de som går långsamt

- 20/05/2019, 22:37

Är du en av de som brukar gå med riktigt rask takt? Då kan du fortsätta med det. En ny studie visar nämligen på att personer som går fort kan leva upp till 15 år längre, och det är oavsett hur mycket hen väger.​

Brukar du dra benen efter dig? Då kan det vara dags att rappa på lite. Orsaken? Nya studier visar på att de personer som går fort kan leva upp till 15 år längre än de som går lite mer långsamt. Detta gäller alla, oavsett vikt.

Flera experter menar på att läkare borde rekommendera patienterna att gå snabbare. Ja, att de alltså ska öka takten i sin vanliga gånghastighet. 

Skyddar mot högt blodtryck

Detta leder inte endast till att du kan leva 15 år längre. Det skyddar även mot fetma och högt blodtryck.

Nya studier av forskare på Leicester University visar på att människor som går fort kan leva mycket längre än de som promenerar mer långsamt. Forskarna har analyserat data från totalt 474 919 personer i Storbritannien under åren 2006 till 2016, och medelåldern var på 52 år, rapporterar The Daily Mail.

Kan höja livslängden med 15 år

För de kvinnor som inte hade särskilt bråttom och gick sakta var medellivslängden 72,4 år och för de långsamma männen på 64,8 år.

En rejäl skillnad mot de som går framåt i livet med raska steg. De snabbfotade kvinnorna kan förvänta sig en livslängd på 86,7 till 87,8 år. Och för snabbt gåendes män är det en livslängd på 85,2 till 86,8 år som kan förväntas. 

Sen betyder ju inte detta att du automatiskt blir så gammal bara för att du går fort. Men att sambandet finns där kan man inte längre förneka.

Inte första studien som visar på samma sak

Men denna studie är inte den första som visar på samma sak. Redan år 2011 publicerades en studie i Journal of the American Medical Association av professor Stephanie Studenski, professor i geriatrik medicin vid University of Pittsburgh. Den studien kom fram till samma sak, att människors gånghastighet var en pålitlig förutsägelse för livslängd.

Bara två år senare, 2013, visade amerikanska forskare att människors snabbare gånghastighet kunde kopplas till lägre risk för hjärtsjukdom och en längre livstid.

2018, fem år senare, visade en studie från University of Sydney att genom en ökning av sin gånghastighet kunde risken för en förtidig död minska – med en femtedel.

Något annat som kan vara bra för hälsan är att vara på dåligt humör. Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och du kan läsa mer om det här.

Brukar du gå snabbt?