Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gigantisk asteroid passerar jorden – anses potentiellt farlig

- 23/05/2019, 09:50 -

I helgen passerar den massiva asteroiden 1999 KW4 jorden. Den är så pass stor att den till och med har en egen måne!

I helgen bjuds alla rymdfantaster på ett riktigt spektakel. Den gigantiska asteroiden 1999 KW4 kommer nämligen att passera jorden i en hisnande fart – och skrämmande nära för den delen, skriver amerikanska CBS.

Asteroiden som upptäcktes 1999 har en omloppsbana som alltså tillåter asteroiden att, då och då, komma nära vår planet. 

Den passerar faktiskt så pass nära att den klassas som en PHA (Potentially Hazardous Asteroid), eller som man skulle kunna säga på svenska: en potentiellt farlig asteroid.

Asteroid
Illustration av en asteoid. Bildlkälla: ESO/M.Kornmesser/L. Calçada/TT

Har en egen måne

Asteroiden som är över en och en halv kilometer bred och färdas i dryga 77 248 kilometer i timmen är verkligen en gigant till objekt. För att sätta i perspektiv hur stor den är, så kan vi meddela att den är så pass maffig att den har en egen måne.

Så nära passerar den jorden

När och hur nära passerar denna massiva rymdsten då? Jo – den kommer att vara som närmast under lördag den 25 maj och då är den drygt 13 gånger länge bort än vår egna måne. Alltså cirka 5 149 900 kilometer från jorden.

Se asteroidens omloppsbana i videospelaren ovan!

Tycker du rymden är läskig?