Kaffe
Vill du bli pigg? Då räcker det med att titta på ditt kaffe - Foto: Pixabay

Vill du bli pigg? Då räcker det med att titta på ditt kaffe

Är du en av de som häller i dig tonvis med koppar kaffe varje dag för att hålla dig pigg? Då är det slut med det nu. En ny studie visar nämligen att det räcker med att titta på kaffe för att bli lika pigg som du skulle kunna bli av att dricka det.


Ja, det är faktiskt sant. Du behöver inte klunka i dig all den mängd kaffe som du kanske tror för att bli pigg och alert och dagarna. Även om det kanske är det vi tror.

Kanske är det rent av så att kaffet räddar dig i dina absolut tröttaste stunder? För visst kan det vara gott med en kopp till frukostmackan, fikan och på eftermiddagarna efter lunch?

En studie visar nu att du kanske häller i dig allt kaffe i onödan och att du bara behöver titta på drycken för att bli piggare.

Det verkar faktiskt som att inte allt sitter i just koffeinet, i alla fall om vi ska lyssna på en ny studie av Sam Maglio och hans forskargrupp. Studien, som är publicerad i Consciousness and Cognition, menar att det kan räcka bra med att endast tänka på kaffe för att hjärnan ska vakna och bli pigg. 

"Ville se om det fanns en koppling"

– Vi ville se om det fanns en koppling mellan kaffe och vakenhet genom att bara exponera personer för kafferelaterade signaler, säger Sam Maglio, skriver Science Daily.

Detta någorlunda slutgiltiga resultat är grundat på fyra andra studier med flera hundra deltagare. Deras gensvar mot te- och kafferelaterade signaler testades. 

Det visade sig att de personer som utsattes för signalerna av kaffe kände att tiden gick mycket snabbare men också att de tänkte mer konkret – utan att ha druckit en droppe kaffe.

Omedvetet minnessystem

Vad innebär detta fenomen? Jo, det verkar vara sammankopplat med en psykologisk term som kallas "prajming". Vad det är? Ett sorts omedvetet minnessystem i den mänskliga hjärnan. Det kan ibland underlätta vissa associeringar för oss. 

Detta kan låta komplicerat. Men för att göra det enkelt: Personer som ser ordet "gul" kommer exempelvis snabbare kunna känna igen ordet "banan", skriver Psychology Today.

Källa: New York Post

Jobbar du på kontor? Brukar du dricka kaffe eller te på jobbet? Då kan det hända att du har fått i dig en och annan bajsbakterie när du druckit morgonkaffet. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur vanligt det är med bajsbakterier på muggarna vid arbetsplatser. Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du dricka kaffe?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Det finns ingen naturlig orsak bakom jordskredet vid E6 i höstas, enligt åklagaren. Tre personer misstänks för brott, bland annat då stora mängder schaktmassa utan tillstånd flyttats till området. De här massorna har lagts på platsen där jordskredet sedermera igångsatts, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.