Studie
25 koppar kaffe om dagen är inte farligt enligt ny studie - Foto: TT/Ruud, Vidar, Pixabay

Studie: Drick 25 koppar kaffe om dagen utan att leva farligt

Äntligen lite glada nyheter för alla kaffeälskare! Man kan hälla i sig litervis med kaffe varje dag utan att öka någon som helst risk för hjärtinfarkt. Detta menar i alla fall en ny studie.


Ja, det är sant. Att hälla i sig större mängder kaffe varje dag är inte så katastrofalt som vi kanske trott. Inte ens 25 härliga rykande koppar är farligt för dig.

Kaffeentusiasterna blir ju inte direkt ledsna av resultatet som denna nya studie visar. Du kan nämligen dricka flera liter kaffe utan att öka risken för hjärtinfarkt.

Tidigare forskning har visat motsatsen

Men hur kan det här gå ihop? Vissa tidigare studier har ju faktiskt visat på att kaffet skulle kunna öka risker för både stroke och hjärtinfarkt, samtidigt som andra har visat motsatsen. 

Men ska vi förlita oss på den senaste forskningen som presenterades för bara några dagar sedan så visar det sig att kaffe kanske inte är så farligt som man trott. Resultatet av den nya studien visar på att det är helt ofarligt för hjärtat att dricka upp till 25 koppar kaffe – om dagen.

Den nya studien grundar sig i forskning på 8 412 personer som varit indelade i tre olika grupper. Forskarteamet från Queen Mary University, London, delade in grupperna beroende på hur mycket kaffe de dricker om dagen.

  • Grupp 1: De som dricker färre än en kopp om dagen.
  • Grupp 2: De som dricker mellan en till tre koppar om dagen.
  • Grupp 3: De som dricker upp till 25 koppar kaffe om dagen.

Personer som drack över 25 koppar kaffe om dagen exkluderades från studien. Så maxgränsen var 25 för den tredje gruppen, men snittkonsumtionen låg på ungefär fem koppar.

"Fick inte signifikant ökad stelhet i blodkärlen"

– Vi kan se att över tre koppar kaffe om dagen inte fick signifikant ökad stelhet i blodkärlen jämfört med de som drack en kopp eller färre, säger Kenneth Fung, som ledde studien, till CNN.

Så alla kaffe-lovers, slappna av! Kaffe kan alltså ingå i en hälsosam livsstil, det menar Fung att studien visar på. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker sitt kaffe svart kan vara psykopater. Varför? Jo, ju mer du och dina smaklökar trånar efter mat och dryck med en bitter smak – ju mörkare är din personlighet. Här kan du läsa mer om det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad föredrar du helst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.