Måndag 29 Nov
Stockholm

Studie: Drick 25 koppar kaffe om dagen utan att leva farligt

Studie
25 koppar kaffe om dagen är inte farligt enligt ny studie. Foto: TT/Ruud, Vidar, Pixabay

Äntligen lite glada nyheter för alla kaffeälskare! Man kan hälla i sig litervis med kaffe varje dag utan att öka någon som helst risk för hjärtinfarkt. Detta menar i alla fall en ny studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ja, det är sant. Att hälla i sig större mängder kaffe varje dag är inte så katastrofalt som vi kanske trott. Inte ens 25 härliga rykande koppar är farligt för dig.

Kaffeentusiasterna blir ju inte direkt ledsna av resultatet som denna nya studie visar. Du kan nämligen dricka flera liter kaffe utan att öka risken för hjärtinfarkt.

Tidigare forskning har visat motsatsen

Men hur kan det här gå ihop? Vissa tidigare studier har ju faktiskt visat på att kaffet skulle kunna öka risker för både stroke och hjärtinfarkt, samtidigt som andra har visat motsatsen. 

Men ska vi förlita oss på den senaste forskningen som presenterades för bara några dagar sedan så visar det sig att kaffe kanske inte är så farligt som man trott. Resultatet av den nya studien visar på att det är helt ofarligt för hjärtat att dricka upp till 25 koppar kaffe – om dagen.

Den nya studien grundar sig i forskning på 8 412 personer som varit indelade i tre olika grupper. Forskarteamet från Queen Mary University, London, delade in grupperna beroende på hur mycket kaffe de dricker om dagen.

  • Grupp 1: De som dricker färre än en kopp om dagen.
  • Grupp 2: De som dricker mellan en till tre koppar om dagen.
  • Grupp 3: De som dricker upp till 25 koppar kaffe om dagen.

Personer som drack över 25 koppar kaffe om dagen exkluderades från studien. Så maxgränsen var 25 för den tredje gruppen, men snittkonsumtionen låg på ungefär fem koppar.

"Fick inte signifikant ökad stelhet i blodkärlen"

– Vi kan se att över tre koppar kaffe om dagen inte fick signifikant ökad stelhet i blodkärlen jämfört med de som drack en kopp eller färre, säger Kenneth Fung, som ledde studien, till CNN.

Så alla kaffe-lovers, slappna av! Kaffe kan alltså ingå i en hälsosam livsstil, det menar Fung att studien visar på. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att personer som dricker sitt kaffe svart kan vara psykopater. Varför? Jo, ju mer du och dina smaklökar trånar efter mat och dryck med en bitter smak – ju mörkare är din personlighet. Här kan du läsa mer om det.

Vad föredrar du helst?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela