Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Därför är solljus viktigt för dig

- 03/07/2019, 17:58

Sommaren är inte bara härlig – den är också bra för hälsan. I alla fall om den bjuder på mycket sol. Det visar sol-forskningen.

Gillar du att ligga och steka i solen? Då har du nu ännu mer anledning att njuta! Solljus har nämligen en hel del hälsofördelar – om du exponeras i rimlig mängd såklart. 

Men vad händer egentligen med kroppen när vi solar? Här är några saker!

Mer D-vitamin

Du har säkert hört talas om D-vitamin och kanske även att ämnet är viktigt – något som verkligen stämmer. Bland annat hjälper D-vitamin till med ämnesomsättningsprocessen och det har även visat sig ge skydd mot cancer och infertilitet. Hur får vi då detta viktiga ämnet? Jo, främst genom solen!

Bättre psykiskt mående

Solen hjälper inte bara till med fysiska åkommor, den är även bra för det psykiska välmåendet. Brist på solljus har nämligen visat sig leda till både trötthet och depressioner – alltså en bra anledning att lägga sig på playan!

Sol
Tomas Oneborg/SvD/TT

Starkare ben

Sist men inte minst – solen påverkar troligtvis även våra ben. Forskningen visar nämligen samband mellan solljus och mindre risk för benskörhet. Vårt skelett behöver kalcium för att bli starkt, något som kroppen tillgodogör just genom D-vitamin, skriver tidningen Doktorn.

Läs även: 6 tips till dig som ska sola med tatueringar

Sol