Klamydiavirus-kan-smitta-fran-mun-till-rumpa
Klamydiavirus kan smitta från mun till rumpa - Foto: Pixabay, Pixabay

Studie: Så kan du få klamydia i anus utan att ha analsex

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och nu finns det en teori som ändrar vår bild av smittan – nämligen att den kan vandra från mun till anus. Det här innebär att man kan få klamydia i rumpan – utan att man haft analsex. 


Har du hört talas om analklamydia? Det är en grej – och om du tror du är säker så länge du inte har analsex kan du behöva tänka om. 

En ny studie från Indiana University, USA, antyder nämligen att viruset kan vandra – bland annat från mun till anus, skriver DailyMail

Förbryllande upptäckt

I studien testades drygt 200 män för bland annat klamydia – och en upptäckt gjorde dem förbryllade. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Två av deltagarna hade nämligen anusklamydia, trots att de inte haft analsex. Något som fick forskarna att utveckla en särskild teori. 

Teori – analklamydia från oralsex

Männen som deltog i undersökningen fick utföra både urinprov och ge svabbprover från anus. Utöver detta fick de även besvara en enkät om deras sexuella vanor. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Och resultatet visade något delvis förbluffande. Av 135 heterosexuella män menade nämligen 84 att de inte mottagit analsex  – ändå hade två av dessa klamydia i anus. Det här fick forskarna att utveckla en särskild teori – om vandrande klamydia. 

Männen ifråga hade nämligen utfört oralsex, något som skulle kunna vara en förklaring till analklamydian. 

Tanken är då att viruset tagit sig in i kroppen genom utfört oralsex, sedan vandrat till magen och därifrån infekterat anus. Om detta är fallet kan man alltså få analklamydia  – även om man aldrig haft analsex. 

Ny upptäckt

Det är sedan tidigare känt att obehandlad klamydia efter lång tid kan infektera andra delar av kroppen. Att viruset potentiellt kan vandra från mun till anus genom magen på detta sätt är dock en ny upptäckt. 

Läs även: Det här visste du inte om klamydia


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft klamydia?
Tack för din röst!