Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning bekräftar: Män mognar senare än kvinnor

- 12/08/2019, 22:30

Visst har man någon gång i livet hört att kvinnor mognar tidigare än män? Men vid vilken ålder är det egentligen? Det har forskning nu kommit fram till och det är nog en hel del år senare än vad man tidigare hört...

Det kan alltså vara så att något som många påstått i åratal stämmer? Ja, forskarnas slutsats menar på att män faktiskt inte mognar förrän de fyllt 40 år. 

Men är det verkligen så galet som det låter? Enligt en studie från University of Oxford kikade forskarna lite extra på just skillnader i utveckling och mognad hos kvinnor och män. 

Markanta skillnader

Det forskarna kunde se och komma fram till var markanta skillnader.

Studien innefattade en undersökning i hjärnan hos 121 kvinnor och män i åldrarna fyra till 40 år, med syfte att kunna dra slutsatser om det fanns några eventuella skillnader i utveckling.

Av resultatet kunde forskarna dra slutsatsen att våra hjärnors mognad kännetecknas av två specifika saker. 

De två sakerna är utvecklingen av strukturella och funktionella nätverk, alltså två olika sätt som hjärnan kommunicerar på.

Utvecklingen av strukturella och funktionella nätverk sträcker sig ända upp till vuxen ålder.

Samma förmåga på olika lång tid

En sak som studien visade var att hjärnan hos både män och kvinnor i slutändan utvecklar samma förmåga att fungera i vardagen, bara att det kan ta lite olika lång tid. 

Jämförde forskarna männen med kvinnorna så kunde man se en viss försening i den långvariga utvecklingen av funktionella nätverk hos männen. Och denna försenade utveckling kan alltså pågå hos män ända upp i 40-årsåldern. 

Kvinnor däremot, visar samma försening av dessa funktionella nätverk, men mycket tidigare. Därför menar forskarna att det kan vara en anledning till att det i folkmun sägs att män rakt av mognar senare i livet än kvinnor.

Män ska helt enkelt vara segare i sin långvariga utveckling än kvinnor, i alla fall enligt denna studie. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du och din katt antagligen har likadana personligheter. Här kan du läsa mer om hur det kommer sig.