Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför har du och din katt likadana personligheter

- 26/02/2019, 23:06

Är din katt lite "one of a kind"? Då har du bara dig själv att skylla. Sådan katt, sådan ägare. Forskare visar nu på att katter utvecklar en personlighet under sin livstid –​ som speglar sin ägare. ​

Är din katt av den lite argare typen? Kanske rent av lite överspänd och smått hysterisk. Då bör du inte skylla på någon annan än dig själv. Varför? Din katt är en copycat av dig.

Speglar ägaren

Nu visar en forskning på kattdjur att de är riktiga härmapor. Det är nämligen så att katter utvecklar personligheter som speglar deras ägare. Hur gulligt?

Är du glad och utåtriktad av dig som person? Då är det inte omöjligt att din katt också är framåt mot nya människor. 

Självständiga djur

Just katter har sedan länge ansetts vara självständiga djur. Om du jämför med exempelvis hundar så klarar sig katter ganska bra själva. 

Forskare och experter i djurbeteende på Lincoln University har hittat flera liknande egenskaper i katter som i deras ägare. Tre starka egenskaper var glädje, övervikt och om de var neurotiska. 

Kattägarna med neurotiska drag visade en tendens att ha inne-katter. Och det visade sig att deras katter, som inte fick springa runt utomhus, hade en större chans att vara ängsliga eller rädda av sig, rapporterar Plus One.

Katt
Taggarna utåt! Bildkälla: Pixabay

Fått stöd av andra kattexperter

Studien innefattade 3 300 personlighetstest på kattägare och något annat som framkom var att katter med stamtavla ofta var mer benägna att vara överviktiga.

Resultatet av studien har även fått stöd av andra kattexperter. En av dem är Danielle Gunn-Moore som är professor i kattmedicin vid Edinburgh University. 

– Katter är en "mini-me". De är känsliga varelser som påverkas starkt av människor runt dem, säger Gunn-Moore till Daily Telegraph.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Camillas katt dog i hennes armar. Nisse var en två år gammal hankatt, lika pigg och glad som en två-årig katt bör vara. Men från ingenstans dog han. Camilla tror att han och flera andra katter i Bräkne-Hoby blivit förgiftade. Här kan du läsa mer om det.