Fredag 24 Sep
Stockholm

Forskare varnar: Tupplurar är tidigt tecken på demens

Forskare-har-hittat-samband-mellan-tupplurar-och-demens
Forskare har hittat samband mellan tupplurar och demens. Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay

Gillar du tupplurar? Då kan vi ha tråkiga nyheter. Forskning visar nämligen att det finns tydliga samband mellan att sova på dagtid och demens.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Demens är främst förknippat med minnesproblem som försvårar vardagen både för den drabbade och den drabbades nära och kära. 

Långt innan detta problem dyker upp finns det dock ett annat tidigt tecken på sjukdomen – att regelbundet ta tupplurar. 

Tidigt symtom på sjukdomen 

Det är sedan tidigare känt att personer som senare utvecklar Alzheimers ofta tidigare i sitt liv har varit trötta på dagtid, något som gjort att många haft som vana att ta tupplurar.

Tidigare har hypotesen varit att sjukdomen eventuellt stör nattsömn och att tupplurarna därför har varit ett sätt att kompensera för detta. En annan teori har varit att sömnbrist i sig kan vara en bidragande faktor till att sjukdomen utvecklas. 

Bildkälla: Science Photo Library/TT

Nu visar dock forskning att varken eller är fallet. Istället är tupplurar i sig ett tidigt symtom på sjukdomen. 

Samtliga områden påverkas

Studien har mer specifikt kartlagt att demens redan på ett tidigt stadium bryter ner samtliga områden i hjärnan som annars främjar dag-vakenhet. Det är även det här som leder till den stora trötthet som har noterats hos personer som senare drabbas av demens. 

Varför sjukdomen ger sig på dessa områden är dock fortfarande okänt:

"Det verkar som att detta system som främjar vakenhet är särskilt sårbart vid Alzheimers sjukdom. Att förstå varför är något som vi måste följa upp i kommande forskning", säger Jun Oh, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Läs även: De här hemska upplevelserna kan leda till demens

Kommentera
Kopiera länk
Dela