ADHD-medicin kan påverka barns hjärnor
ADHD-medicin kan påverka barns hjärnor - Foto: Cleis Nordfjell/SvD/TT, Pixabay, Pixabay

Forskare varnar: ADHD-medicin påverkar hjärnans utveckling

Metylfenidat är ett ämne som ingår i flera ADHD-mediciner, och det tycks även påverka utvecklingen av barns hjärnor. Det visar en ny studie, och nu vill forskarna att medicinerna ska skrivas ut med större försiktighet.


Metylfenidat är den aktiva substansen i många ADHD-mediciner, såsom Ritalin och Concerta. Dessa läkemedel skrivs varje år ut till tusentals svenska barn och ungdomar med ADHD – något en forskningsgrupp nu håller upp ett varningens finger för.

Undersökte barn och unga vuxna  

Exakt hur ADHD-mediciner påverkar hjärnan på sikt är ännu okänt, men en ny studie visar att en påverkan trots allt tycks ske, i alla fall hos barn.

För att undersöka detta rekryterade forskningsgruppen 50 pojkar och 49 unga vuxna med diagnostiserad men obehandlad ADHD, det vill säga som inte tog någon medicinering mot diagnosen. 

Sedan blandades deltagarna och sattes samman i två olika grupper – en där deltagarna fick metylfenidat och en där deltagarna fick en verkningslös placebo-medicin. Deras hjärnor undersöktes även med en magnetkamera både i början och i slutet av undersökningsperioden. Och här fann man något intressant.

Ritalin är en av de ADHD-mediciner som skrivs ut i Sverige. Bildkälla: Nora Lorek/TT

Undersökte celler som kontrollerar sinnen 

Det parti av hjärnan som forskarna tittade närmare på var den vita substansen innanför hjärnbarken. Den här delen av hjärnan sköter indirekt våra sinnen, rörelser, språk, minnen och känslor. 

Resultatet? Jo, efter fyra månader kunde man se tydliga förändringar i den vita substansen – i alla fall hos vissa av deltagarna. 

Tydlig påverkan hos barn 

Mer specifikt hade den vita substansen förändrats hos de barn som hade fått ADHD-medicin, men inte hos de vuxna som hade fått samma medicin. Något som antyder att patients ålder just är avgörande för om hjärnan påverkas eller inte.

Även om en kortsiktig påverkan hos barn nu är konstaterad är det fortfarande oklart vilka långsiktiga effekter medicinerna kan ha på hjärnan. Utifrån det faktum att människor med ADHD generellt tar dessa mediciner i flera år menar forskarna dock att läkemedlen bör regleras hårdare, i alla fall när det kommer till unga.

Läs även: För mycket skärmtid kan öka risken för att barn ska utveckla ADHD

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ADHD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.