Barn kan utveckla ADHD av för mycket skärmtid.
Barn kan utveckla ADHD av för mycket skärmtid. - Foto: Jessica Gow / TT, Hasse Holmberg/TT

För mycket skärmtid kan öka risken för att barn ska utveckla ADHD

Telefoner, datorer och surfplattor gör större skada hos barn än vad vi tidigare har trott. Enligt en ny studie kan två timmar framför skärmen om dagen ökar risken för ADHD med sju gånger.


Småbarn som stirrar på skärmar flera timmar om dagen riskerar att utveckla ett "dåligt beteende", enligt en ny kanadensisk studie.

Barn som använder smartphones, surfplattor och andra elektroniska prylar i mer än två timmar om dagen löper också sju gånger större risk att utveckla ADHD.

Forskare säger att skärmar påverkar barnets utveckling. Nu varnas föräldrar och uppmanas till att skära ner på barnens skärmtid, enligt Global News.

– Det här är den perfekta tiden att prata om vad som är en hälsosam relation med skärmar, säger Piush Mandhane, professor på University of Alberta.

Så mycket skärmtid är hälsosamt

Studien visar också att tiden barnen tillbringar framför diverse skärmar har ersatt hälsosammare aktiviteter som idrott och sömn. 

– De behöver verkligen frisk luft och de behöver leka, säger mamma Karla Bergstrom, vars barn var med i studien, till Global News.

Enligt forskarna är en halvtimmes skärmtid per dag den maximala tiden för mindre barn i förskoleåldern.

Dock har experter inom området kritiserat studien och menar att det finns flera brister i den. Bland annat säger de att det inte finns någonting som faktiskt bevisar att skärmtid orsakar dåligt beteende. 

Barn har ersatt hälsosammare aktiviteter med skärmar. Bildkälla: Henrik Holmberg / TT

Treåringar spenderar över en timme framför skärmar

I studien såg man att treåringar i genomsnitt tillbringar en och en halv timme framför skärmar per dag. 

Forskarna såg också att skärmtid påverkar barnets beteende i större grad än hur många timmars sömn de får eller hur stressade deras föräldrar är, enligt Global News.

Studien överensstämmer med tidigare forskning som visar på att skärmtid skapar sömnsvårigheter, negativ hjärnutveckling, psykiska problem och skadade ögon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du mer än två timmars skärmtid per dag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

1 timme sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.

Polisen i Sjöbo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Södra Vollsjövägen och Östra Kärrstorpsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.