Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

För mycket skärmtid kan öka risken för att barn ska utveckla ADHD

- 18/04/2019, 12:00

Telefoner, datorer och surfplattor gör större skada hos barn än vad vi tidigare har trott. Enligt en ny studie kan två timmar framför skärmen om dagen ökar risken för ADHD med sju gånger.

Småbarn som stirrar på skärmar flera timmar om dagen riskerar att utveckla ett "dåligt beteende", enligt en ny kanadensisk studie.

Barn som använder smartphones, surfplattor och andra elektroniska prylar i mer än två timmar om dagen löper också sju gånger större risk att utveckla ADHD.

Forskare säger att skärmar påverkar barnets utveckling. Nu varnas föräldrar och uppmanas till att skära ner på barnens skärmtid, enligt Global News.

– Det här är den perfekta tiden att prata om vad som är en hälsosam relation med skärmar, säger Piush Mandhane, professor på University of Alberta.

Så mycket skärmtid är hälsosamt

Studien visar också att tiden barnen tillbringar framför diverse skärmar har ersatt hälsosammare aktiviteter som idrott och sömn. 

– De behöver verkligen frisk luft och de behöver leka, säger mamma Karla Bergstrom, vars barn var med i studien, till Global News.

Enligt forskarna är en halvtimmes skärmtid per dag den maximala tiden för mindre barn i förskoleåldern.

Dock har experter inom området kritiserat studien och menar att det finns flera brister i den. Bland annat säger de att det inte finns någonting som faktiskt bevisar att skärmtid orsakar dåligt beteende. 

Barnens skärmtid
Barn har ersatt hälsosammare aktiviteter med skärmar. Bildkälla: Henrik Holmberg / TT

Treåringar spenderar över en timme framför skärmar

I studien såg man att treåringar i genomsnitt tillbringar en och en halv timme framför skärmar per dag. 

Forskarna såg också att skärmtid påverkar barnets beteende i större grad än hur många timmars sömn de får eller hur stressade deras föräldrar är, enligt Global News.

Studien överensstämmer med tidigare forskning som visar på att skärmtid skapar sömnsvårigheter, negativ hjärnutveckling, psykiska problem och skadade ögon.

Har du mer än två timmars skärmtid per dag?