Bortopererad-blindtarm-kan-oka-risken-for-depression
Bortopererad blindtarm kan öka risken för depression - Foto: Pixabay

Ny upptäckt: Bortopererad blindtarm kan öka risken för depression

Blindtarmen är ett organ som människan inte längre har användning av – det har man i alla fall trott. I en ny studie har man nämligen hittat en möjlig funktion, och det är en viktig sådan.


Blindtarmen är den avslutande utbuktningen av tarmen. Länge har forskare trott att organet inte längre fyller en funktion. Därav opereras den även bort ibland vid problem, såsom inflammation.

Nu har dock en ny stor svensk studie fått resultat som antyder att blindtarmen ändå är viktig – särskilt för den psykiska hälsan. 

Jämfört tre grupper 

I studien har forskarna undersökt 44 000 unga svenskar som fått blindtarmen bortopererad på grund av inflammation. Dessa jämfördes sedan med personer i samma ålder som inte haft problem med blindtarmen, samt personer som haft inflammerad blindtarm men inte opererats. 

Resultatet? Jo, att det är bättre att ha blindtarmen kvar. 

Ökad risk vid bortopererad blindtarm

Forskarna upptäckte något förbluffande – att ungdomarna som hade opererat bort blindtarmen löpte 19 procent högre risk att drabbas av depression än deltagarna som hade blindtarmen i behåll.

Samma grupp hade även ökad risk för att drabbas av bipolär sjukdom (20 procent) samt ökad risk för ångest (20 procent). 

Den grupp som hade haft inflammerad blindtarm men avstått kirurgi visade inte en ökad risk för psykiatriska diagnoser. Detta antyder att det just är själva borttagandet av blindtarmen som är orsaken.

Bildkälla: Bertil Ericson/TT

Blindtarmen kan ha viktiga funktioner

Dessa fynd har fått forskarna att utveckla en särskild teori – att blindtarmen kan ha en viktig funktion för vårt immunförsvar.

– Blindtarmen kan vara en reservoar för tarmbakterier vid rubbad tarmflora och den har sannolikt viktiga immunologiska funktioner som utsöndring av antikroppar. Bortoperation av blindtarmen skulle teoretiskt kunna öka risken för de aktuella diagnoserna på grund av ökat inflammationspåslag, säger Ulf O Gustafsson, överläkare vid Danderyds sjukhus och huvudansvarig för studien, till Dagens Medicin.

Bör utforska antibiotika ytterligare

Gustafsson vill dock poängtera att studien inte har bevisat detta orsakssamband, och att man därför inte ska avstå ifrån operation om det behövs. 

Han ser dock att behandling med antibiotika, vilket är det andra alternativet vid inflammerad blindtarm, bör utforskas vidare. 

– Personer med blindtarmsinflammation ska inte avstå kirurgi på grund av våra resultat, även om antibiotika skulle kunna bli ett alternativ om man visar fler liknande samband i framtiden, avslutar Gustafsson.

Läs även: Hur vet man att man är deprimerad? Här är 7 vanliga symptom

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du opererat bort blindtarmen?
Tack för din röst!