Svenskarna-onyttigare-an-nagonsin
Svenskarna onyttigare än någonsin - Foto: Anders Wiklund/TT, Lars Pehrson/SvD/TT

Svenskarna är onyttigare än någonsin – det köper vi mest av

I ny statistik från Statistiska centralbyrån talar siffrorna sitt tydliga språk: Svenskarna är onyttigare än någonsin. Och vissa godsaker är vi mer förtjusta i än andra...


Att svenskar älskar fika och att äta en påse chips till fredagsmyset kan vi nog alla skriva under på. 

Men tydligen börjar vår kärlek spåra ut något – vi blir alltmer onyttiga. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Försäljning av sötsaker ökar 

Under 2018 ökade samtliga varugrupper inom livsmedel och drycker. Störst ökning stod mineralvatten, läsk och juicer för. Något som kanske inte låter allt för illa ur ett hälsoperspektiv. 

Men samtidigt blir svenskarna alltmer onyttiga. Under förra året ökade försäljningen av sötsaker med 7,8 procent. Frukt å andra sidan ökade endast med 5,5 procent och grönsaker med 6,5 procent. 

Allra mest förtjusta tycks vi vara i lösgodis. Där visar statistiken att veckoförsäljningen för en vanlig svensk landar på cirka 44 kronor per vecka. Motsvarande siffra för frukt är 30 kronor i veckan. 

– Det är en trend som funnits sedan flera år tillbaka. Det beror väldigt mycket på att priserna har ökat mer på sötsaker än just frukt, säger Daniel Wester, statistiker på SCB, till SVT.

Bildkälla: Mariam Butt/NTB Scanpix

Alkoholfria drycker en favorit 

Men inte bara konsumtionen av godis ökar, en lite mer otippad favorit är alkoholfria drycker. I fjol såldes alkoholfria drycker för hela 27 miljarder kronor, vilket är en ökning med 8 procent. 

Framförallt står energidryck för den stora ökningen, men även alkoholfri öl har blivit en riktig ögonsten hos svenskarna. 

Bildkälla: Shutterstock

Under 2018 köpte vi alkoholfri öl för totalt 41,9 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning med 5,5 procent sedan året innan. 

– Det som är mest förvånande är att alkoholfri öl och energidrycker ökar väldigt mycket jämfört med alla andra varugrupper, säger Wester till SVT.

Även om Wester är förvånad över ökningen har han också en teori om varför den har uppstått.

De senaste åren har nämligen återförsäljare satsat extra mycket på att marknadsföra dessa produkter, något som tycks ha givit effekt. 

Läs även: Powernaps halverar risken för hjärtattack

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Köper du mycket lösgodis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.