Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenskarna är onyttigare än någonsin – det köper vi mest av

- 04/10/2019, 22:31

I ny statistik från Statistiska centralbyrån talar siffrorna sitt tydliga språk: Svenskarna är onyttigare än någonsin. Och vissa godsaker är vi mer förtjusta i än andra...

Att svenskar älskar fika och att äta en påse chips till fredagsmyset kan vi nog alla skriva under på. 

Men tydligen börjar vår kärlek spåra ut något – vi blir alltmer onyttiga. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Försäljning av sötsaker ökar 

Under 2018 ökade samtliga varugrupper inom livsmedel och drycker. Störst ökning stod mineralvatten, läsk och juicer för. Något som kanske inte låter allt för illa ur ett hälsoperspektiv. 

Men samtidigt blir svenskarna alltmer onyttiga. Under förra året ökade försäljningen av sötsaker med 7,8 procent. Frukt å andra sidan ökade endast med 5,5 procent och grönsaker med 6,5 procent. 

Allra mest förtjusta tycks vi vara i lösgodis. Där visar statistiken att veckoförsäljningen för en vanlig svensk landar på cirka 44 kronor per vecka. Motsvarande siffra för frukt är 30 kronor i veckan. 

– Det är en trend som funnits sedan flera år tillbaka. Det beror väldigt mycket på att priserna har ökat mer på sötsaker än just frukt, säger Daniel Wester, statistiker på SCB, till SVT.

Lösgodis
Bildkälla: Mariam Butt/NTB Scanpix

Alkoholfria drycker en favorit 

Men inte bara konsumtionen av godis ökar, en lite mer otippad favorit är alkoholfria drycker. I fjol såldes alkoholfria drycker för hela 27 miljarder kronor, vilket är en ökning med 8 procent. 

Framförallt står energidryck för den stora ökningen, men även alkoholfri öl har blivit en riktig ögonsten hos svenskarna. 

Öl
Bildkälla: Shutterstock

Under 2018 köpte vi alkoholfri öl för totalt 41,9 miljarder kronor i Sverige, vilket är en ökning med 5,5 procent sedan året innan. 

– Det som är mest förvånande är att alkoholfri öl och energidrycker ökar väldigt mycket jämfört med alla andra varugrupper, säger Wester till SVT.

Även om Wester är förvånad över ökningen har han också en teori om varför den har uppstått.

De senaste åren har nämligen återförsäljare satsat extra mycket på att marknadsföra dessa produkter, något som tycks ha givit effekt. 

Läs även: Powernaps halverar risken för hjärtattack

Köper du mycket lösgodis?