Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äckliga sanningen: Många könssjukdomar härstammar från djur

- 10/10/2019, 20:08 -

Tro det eller ej, även i djurriket förekommer jobbiga könssjukdomar. Inte nog med det – flera av "våra" könssjukdomar kommer ursprungligen från djuren. Men hur har smittorna spridits till oss människor då? Ja, det är en mindre fräsch historia...

Att drabbas av en könssjukdom är aldrig roligt. I bästa fall måste man äta antibiotika ett tag och i värsta fall dras man med en livslång sjukdom som kräver regelbunden uppsikt. 

Ja, säkrast är att försöka undvika situationen helt genom att använda kondom.

Men alla har inte samma möjlighet till skydd som vi har. I djurriket åker definitivt inget gummi på när det är dags för älskog – något som också leder till att en hel del könssjukdomar florerar. 

Könssjukdomar med rot i djurriket 

"Va, kan djur har könssjukdomar?" kanske du tänker och svaret är ja, det kan de! Inte nog med det – flera av våra vanligaste könssjukdomar som gonorré, syfilis och hiv kommer faktiskt från djurriket. 

Närmare bestämt: Gonorré och syfilis kommer från boskap medan hiv har sitt ursprung hos apor.

Boskap
Bildkälla: Pixabay

När djur drabbas av ovanstående får de samma symtom som vi människor. Det vill säga nedsatt fruktsamhet, ökad risk för missfall samt större risk att avkomman föds med medfödda sjukdomar. 

Så har smittan spridit sig till människan 

Att gonorré, syfilis och hiv härstammar från djurriket leder till en del frågor. Främst – hur har detta blivit ett så utbrett problem hos oss människor? Och svaret är delvis ganska äckligt... 

Precis samma smittvägar gäller nämligen människa till människa som det gör mellan djur och människa. Det vill säga att man kan få sjukdomen via blod, inälvor eller, ja sexuell kontakt.

Visste du att... 

...Könssjukdomar av olika slag förekommer hos både däggdjur, kräldjur, insekter och fåglar. 

Särskilt utsatta är koalor. Bland alla världens koalor är minst 50 procent infekterade med klamydia. I vissa områden är nästintill 100 procent av djuret smittade, skriver Illustrerad vetenskap.

Läs även: Det här visste du inte om klamydia

Visste du att djur kan ha könssjukdomar?