Darfor-far-du-angest-nar-du-slappnar-av
Därför får du ångest när du slappnar av - Foto: Shutterstock, Pixabay

Får du ångest när du slappnar av? Här är orsaken

För de flesta är ett tomt schema eller lugnande aktiviteter såsom yoga och meditation förknippat med en bra känsla. Men inte alla är så tursamma, vissa reagerar faktiskt på stillsamhet med stress och oro. Här är varför:


Brukar du längta efter en lugn stund i det här hektiska som vi kallar för livet, endast för att upptäcka att du får ångest när en lucka väl öppnar sig?

Då tillhör du tyvärr en unik skara som inte reagerar på lugna stunder med lugn, utan tvärtom med stress och oro... 

"Relaxation-induced anixety" 

Okej, låt oss backa tillbaka bandet. Varför i hela friden ska man känna oro av att ta det lugnt? Jo, enligt forskarna för att inte drabbas alltför hårt av otrevliga överraskningar, typ. 

Nyligen utfördes nämligen en studie om detta fenomen där man upptäckte något mycket intressant.

I undersökningen deltog totalt 96 personer. Av dessa hade 32 personer generaliserat ångestsyndrom, 34 personer led av depression och 30 personer hade inga psykiska besvär.

Resultatet? Att det fanns stora skillnader i hur deltagarna reagerade på lugn. 

Forskarnas teori 

Av studien framgick det att personer med generaliserat ångestsyndrom också upplevde stor ångest när de utförde avslappningsövningar. Även deltagarna med depression hade denna tendens, men till en mindre grad. 

Bildkälla: Shutterstock

Även om forskarna inte kan vara helt säkra på varför detta är fallet har de en teori. De tror att vissa personer undermedvetet framkallar lite ångest hela tiden för att bibehålla en "jämn" ångestnivå.  

På detta sätt slipper man drabbas av plötslig ångest vid otrevliga överraskningar. Tyvärr innebär det också att man alltid känner en viss mängd ångest – även när man är avslappnade.  

Enligt studien är då personer med ångestsyndrom mer troliga att ha denna undermedvetna försvarsmekanism än personer utan psykiska besvär.

Läs även: Forskning visar: Ensamvargar är mer intelligenta

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du känna oro när du slappnar av?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Massiv militär insats på Västbanken

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.