Lakare-varnar-for-saker-att-stoppa-upp-i-vaginan
Läkare varnar för saker att stoppa upp i vaginan - Foto: Shutterstock

Läkarens varning: Sluta stoppa upp det här i underlivet

Saker och ting kan delas upp i två kategorier – sådant du kan stoppa upp i vaginan och sådant du aldrig borde ha i närheten av din hallongrotta. Här är fem av den senare sorten, allt enligt gynekologer och läkare.


Internet kan vara fantastiskt, men det är också en plats för felaktig information att snabbt spridas. Det här kan bli särskilt farligt om osanningarna berör din vagina och vad som kan stoppas upp i den och inte.

Men oroa dig inte, Nyheter24 är här för att reda ut det hela! Här är fem vagina-trender som gynekologen starkt avråder dig från:

Eltandborste – inte en passande sexleksak 

I flera trådar på det populära forumet Reddit har kvinnor på den senaste tiden börjat tipsa varandra om en hemmagjord "vibrator" – ja, en eltandborste helt enkelt. 

Vad läkaren tycker? Dålig idé. Anne Henderson, en amerikansk gynekolog, säger att man kan råka skada känsliga områden i vaginan, särskilt runt klitoris. 

Hon påpekar även att det inte är särskilt hygieniskt.

Bildkälla: Shutterstock

Vitlök – förebygger inte svamp i underlivet

Har du hört att en klyfta vitlök i underlivet kan förebygga svampinfektioner? Detta är, tyvärr, en myt. 

Enligt läkaren Jen Gunter finns det inga bevis för att det här skulle vara fallet. Tvärtom kan aktiviteten göra att man drar till sig olika typer av infektioner.

Bildkälla: Shutterstock

Persilja – "kickar" inte igång mensen

I januari publicerade det amerikanska kvinnomagasinet Marie Claire en artikel med ett väldigt speciellt tips – att det går att reglera sin mens med persilja. 

Enligt artikelförfattaren skulle detta öka mensflödet, vilket i sin tur skulle förkorta mensperioden. 

Detta har dock dementerats av flera gynekologer. Marie Claire har i efterhand bett om ursäkt för artikeln. 

Bildkälla: Shutterstock

Äppelvinäger – gör inte vaginan tightare

År 2017 började flera amerikanska bloggare tipsa om en metod för att tighta till underlivet. På bloggarna stod det att vaginan blir trängre om man sköljer den med äppelcidervinäger. 

Detta är dock ett recept för en katastrof. Enligt den brittiska läkaren Linda Cardozo riskerar äppelcidervinäger att rubba underlivets pH-balans rejält. Du kan också räkna med en svidande känsla där nere, skriver DailyMail.

Bildkälla: Shutterstock

Badbomber – inte en sexleksak 

Till alla hjärtans dag släppte affären LUSH en badbomb i form av en aubergine, något som vi nog alla vet egentligen symboliserar något annat. 

Även om greppet var humoristiskt passade gynekologen Vanessa Mackay på att hålla upp ett varningens finger, innan några snuskiga idéer började ta form.

– Vi rekommenderar inte att använda badbomber invärtes då detta kan rubba den bakteriebalansen inuti vaginan, sa hon till brittiska Metro tidigare i år. 

Läs även: Experten tipsar: Så håller du din vagina hälsosam

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.