Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nasas fynd: Har hittat ny planet –  kan vara beboelig

- 07/01/2020, 14:09

Glädjande besked för alla rymdälskare där ute. Nasa har nu hittat en ny planet – en som faktiskt kan vara beboelig.

Nasas operation TESS har gjort ett fynd i dess jakt efter beboliga planeter i närheten av jorden. Planeten kallas TOI 700 d och kretsar, tillsammans med två andra planeter, runt stjärnan TOI 700 ungefär 100 ljusår från vår planet, skriver CNN.

Nyheten kom i måndags under det 235:e mötet av American Astronomical Society i måndags som hölls i Honolulu på Hawaii.

Illustration av TOI 700 d
Illustration av TOI 700 d. Bildkälla: Nasa

Med hjälp av teleskopet Spitzer har man beräknat att TOI 700 d ska vara ungefär lika stor som jorden, och att planeten ska ligga på ett perfekt avstånd från dess sol för att det ska kunna existera flytande vatten, och samtidigt vara beboelig.

– Att upptäcka TOI 700 d är ett viktigt fynd för TESS. Att kunna bekräfta planetens storlek och zonstatus med Spitzer är ytterligare en seger, säger Paul Hertz, divisionschef på Nasas högkvarter, till CNN

Ett år tar 37 dagar

Något väldigt intressant med TOI 700 d är att endast tar planeten 37 dagar att kretsa kring dess sol. Detta innebär att ett år endast är 37 dagar på planeten. Häftigt va?

MER: Nu skickar NASA upp vin i rymden – i vetenskapens namn