Onsdag 19 Maj
Stockholm

Nu skickar NASA upp vin i rymden – i vetenskapens namn

Nu-skickar-NASA-ut-vin-i-rymden
Nu skickar NASA ut vin i rymden. Foto: Shutterstock

Orden "vin" och "rymden" brukar inte förekomma i samma mening, något NASA dock jobbar stenhårt på att ändra. Nu har rymdorganisationen nämligen skickat ut ett antal flaskor Bordeaux i atmosfären – allt i vetenskapens namn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Är du en vin-älskare? Då kanske en flaska Bordeaux från rymden lockar! Men jaga inte upp dig för mycket, tyvärr är flaskorna som NASA skickat ut i rymden inte till för att drickas. 

De har dock en annan viktig uppgift...

12 flaskor Bordeaux

Förra veckan fördes vin-fantaster och rymd-tokar samman på ett fantastiskt sätt. 

Detta då  en obemannad rymdfarkost skickades upp i atmosfären från en av NASA:s plattformar i Virginia, USA.

Och den här farkosten kommer lastad med vin, vin och mer vin  (och lite forskningsutrustning).

Slutmålet är den internationella rymdstationen ISS. Där ska flaskorna förvaras i ett år innan de får komma ner till jorden igen. Och då börjar det roliga på riktigt.

Vinet kan ge viktiga ledtrådar

Syftet med vinflaskornas resa är att få en större inblick i hur saker och ting åldras i rymden. Forskarna vill även se hur flaskorna påverkas av den strålning som finns i rymden, uppger Decanter

Detta då man vill förbättra metoderna för att lagra mat och dryck i rymden, samt få idéer till hur vi här på jorden kan anpassa vårt jordbruk till klimatförändringarna. 

– Åldrande vin innehåller några av de mest väsentliga elementen i det jordbiologiska ekosystemet, såsom jäst, bakterier, kristaller, kolloider och polyfenoler, säger Emmanuel Etcheparre, en av personerna bakom uppskjutningen, enligt franska Sud Ouest.   

Visste du att...

...Det inte är första gången som vin skickas upp i rymden? År 1985 fick en flaska Château Lynch-Bages också besöka kosmos.

Denna gång var det dock främst för att Frankrike, som stod bakom uppskjutningen, ville ta med sig något som representerade landet, skriver Decanter

Kommentera
Kopiera länk
Dela