Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nasa varnar för asteroid – finns risk för kollision

- 16/12/2019, 21:18 -

Nu höjer Nasa ett varningens finger för asteroiden 2010 RF. Asteroiden har en 5,3 procents risk att träffa jorden under en tioårsperiod i framtiden.

Nasa skickar inte bara människor upp i rymden. De håller även koll på saker och ting som färdas där ute – som till exempel asteroider.

Nu varnar rymdforskarna för asteroiden 2010 RF. Men varför gör de det? Jo – för den har nämligen en "rejäl risk" att träffa jorden.

Enligt CNEOS, alltså Nasas center för studier av objekt nära jorden, har 2010 RF en 5,3 procents risk att träffa jorden under en specifik 10-årsperiod, skriver Express.

Det är med verktyget Sentry som CNEOS har räknat ut sannolikheten för asteroiden att slå ned på jorden under tidsperioden.Asteroid i rymden.

En asteroid i rymden. Bildkälla: Pixabay

Liten men kraftig

2010 RF är inte direkt den största asteroiden, men skulle den träffa jorden – ja då skulle det kunna gå riktigt illa. Strax före ett eventuellt nedslag skulle asteroiden kunna färdas i hela 18 360 kilometer i timmen, vilket är en herrans fart.

Enligt Nasas beräkningar väger stenen hela 500 000 kilo och skulle den då träffa jorden med den farten och ha den massan – ja då skulle smällen kunna likställas med en explosion av 9 000 ton TNT, alltså ungefär hälften av kraften i Hiroshima-bomben. 

Som tur är asteroiden flera år bort från att den faktiskt kan slå ned på jorden. Och skulle den göra det, ja då är Nasa på hugget.

Men i framtiden kommer risken öka för ett nedslag. Första gången asteroiden PÅ RIKTIGT kan komma nära slå ned i jorden ska vara runt den 5 september år 2095.

"Med flera års varning, skulle existerande teknik kunna användas för att parera det hotfulla objektet bort från jorden", skriver Nasa. 

MER: Nu skickar NASA upp vin i rymden – i vetenskapens namn