Fredag 7 Okt
Stockholm

Nasa larmar: Två asteroider rör sig mot jorden

Nasa varnar nu för två asteroider.
Nasa varnar för två asteroider som rör sig mot jorden. Foto: Shutterstock

Asteroiderna 2020 BN3 och 2020 BY4 rör sig mot jorden i en hejdundrande fart, rapporterar Nasa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nasa håller koll på två stycken asteroider som är på väg mot jorden i detta nu. Det handlar om asteroiderna 2020 BN3 och 2020 BY4 – som rör sig i en hiskelig fart, skriver International Business Times.

Den första av de två asteroiderna, 2020 BN3, är ungefär 50 meter i diameter och rör sig i cirka 104 607 kilometer i timmen. 

Den andra asteroiden, alltså 2020 BY4, följer tätt inpå BN3 och är lite mindre. Den är "bara" cirka 35 meter i diameter.

Nasa övervakar två asteroider. Bildkälla: Shutterstock

Beräknas missa jorden 

Som tur är ser det ut som att båda asteroiderna kommer att missa jorden. Däremot, om deras kurs ändrades bara lite grann, så skulle de potentiellt kunna träffa oss. 

Normalt så brukar asteroider med samma storlek som BN3 och BY4 brinna upp i atmosfären när de kommer för nära jorden, skriver International Business Times.

Men i det här fallet så skulle de potentiellt kunna slå ner i marken – mest på grund av deras otroliga hastighet, vilket i sin tur skulle kunna få konsekvenser.

Enligt Nasa kommer 2020 BN3 susa förbi jorden idag den 27 januari på ett avstånd av  2,5 miljoner kilometer från jorden.

Senare samma dag kommer asteroiden 2020 BY4 att göra samma resa, på ungefär samma avstånd som 2020 BN3.

Läs även: Experten: Så stor risk är det att en asteroid träffar oss

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.