Tisdag 19 Okt
Stockholm

Forskare kan ha hittat ett sätt att bota bakfylla​

Bakfylla
Kan nya metoden bota bakfylla?. Foto: Christine Olsson/Stian Lysberg Solum/TT

Kan man bota bakfylla? Med något som man kan köpa helt lagligt på nätet? Nu ser det ut som att finska forskare kan ha hittat ett revolutionerande botemedel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det låter nästan för bra för att vara sant. 

Men nu hävdar finska forskare att man hittat en riktigt bra kur mot bakfylla

I en studie från Helsingfors universitet har man testat vilken effekt aminosyran L-cysteine har på bakfulla personer.

I testet fick 19 friska män dricka sig fulla och sedan äta L-cysteine. Några av försökspersonerna fick placebopiller. Studien visade då att L-cysteine faktiskt motverkar huvudvärk och illamående dagen efter utekvällen. 

Bryter ner ämne i kroppen

Studien, som sponsrades av en tillverkare av L-cysteine, visade att 1 200 milligram var lagom för att ta bort symptomen på bakfylla. Forskarna tror att aminosyran kan hjälpa till att eliminera ämnet acetaldehyd.

Acetaldehyd är ett ämne i kroppen som blir en produkt av att kroppen bryter ner alkohol, och som ofta orsakar illamående. 

Finns att köpa helt lagligt

Enligt forskare hjälper också preparatet mot frestelsen att ta en återställare dagen efter. På så sätt menar forskarna att risken för att utveckla ett beroende minskar, skriver Bloomberg News.

L-cysteine finns faktiskt att köpa på nätet helt lagligt. En kapsel på 500 milligram kostar ungefär fyra kronor. Med andra ord skulle en bakfyllekur kosta runt 10 kronor.

Annan forskning har visat att dina matvanor kan påverka bakfyllan – läs mer om det här

Kommentera
Kopiera länk
Dela