Fobier
Ovanliga fobier. - Foto: Unsplash

9 udda fobier du kanske inte visste fanns

Lider du av skäggfobi? Eller har du kanske en rädsla för dina egna knän? Här är några fobier som är ovanliga, men faktiskt finns på riktigt.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

1.Kirofobi

Kirofobi, eller chirofobi, är rädslan för händer. Människor som lider av detta kan också vara rädd för sina egna händer, och får panikkänslor av att använda händerna. Man kan också utveckla en rädsla att tvätta sina händer 

2. Genufobi

Genufobi innebär att man är rädd för knän. Det kan handla om att titta på knän eller använda sig av sina egna knän. Genufobi kan uttrycka sig i starkt illamående inför kroppsdelen. 

Foto: Unsplash

3. Ablutofobi

Detta är en ovanlig åkomma som innebär att man är rädd för att tvätta sig, duscha och ibland även städa. Det handlar alltså inte om att man tycker det är tråkigt med att tvätta sig, utan att man faktiskt är rädd för det. 

Fobin förekommer ibland hos barn, där tvångstankar om att rengöra sig innebär en drastisk förändring. Det kan också kopplas till traumatiska upplevelser, som att man varit nära att drunkna i ett badkar. 

4. Turofobi

Turofobi är en irrationell rädsla för ost. Motsatsen är turofili, som innebär en överdriven kärlek till ost. 

Foto: Unsplash

5. Nomofobi

Tyvärr är nomofobi något som blir allt vanligare – nämligen rädslan att vara utan sin mobil. 

Att separeras från sin smartphone orsakar panikkänslor och ångest hos en person med nomofobi, som kan få en känsla av att hemska saker kan hända om man inte har tillgång till den. Nomofobi är i regel kopplat till irrationellt kontrollbehov. 

Foto: Unsplash

6. Penterafobi

Penterafobi handlar om att ha en överdriven och irrationell rädsla för sin svärmor. Det är ovanligt, men kan grundas i ett djupt obehag inför att tvingas ha en nära relation med en främmande människa. Liknande fobier kan utvecklas för ingifta släktingar och halvsyskon. 

Att på riktigt lida av detta lär vara extra jobbigt, då det är lätt att det skämtas bort. 

7. Omfalofobi

En ovanlig fobi som innebär att man är rädd för andras och/eller sin egen navel. 

8. Pogonofobi

En fobi som dykt upp här och där senaste åren är pogonofobi – rädslan för skägg. Fobin kan grunda sig i en traumatisk upplevelse, till exempel att man utsatts för övergrepp av någon med skägg. 

Historikern Christopher Oldstone-Moore, som skrivit en bok om skägg, har en teori om att skägg för många är en symbol för makt och översitteri, vilket kan trigga ett djupt obehag för personer som är rädda för auktoriteter.

Foto: Unsplash

9. Xenofobi

Xenofobi innebär en irrationell rädsla för det främmande, alltså för människor och kulturer som man själv inte tillhör eller riktigt förstår sig på. Xenofobi kan ta sig uttryck i rasism och viljan att på ett ogenomtänkt sätt kritisera människor bara för de inte är exakt som en själv. Dumt va?

LÄS OCKSÅ: 5 sätt att få orgasm – utan att ha sex

/