Christian Benedict och kvinna som sover.
Sömnforskaren Christian Benedict reder ut allt du behöver veta om sömnparalys. - Foto: Stefan Tell/Bonnier

Sömnparalys: Därför vaknar du upp livrädd och orörlig

Har du någon gång vaknat, men sovrummet känns skrämmande och kroppen känns som förlamad? Många får någon gång sömnparalys, ett tillstånd mellan drömsömn och vakenhet. Nyheter24 har kontaktat en sömnforskare som reder ut vad det egentligen innebär.


De allra flesta upplever någon gång under sin livstid det obehagliga tillståndet sömnparalys, en form av parasomni, som är ett stadie mellan sömn och vakenhet. Du känner dig vaken, men kan inte röra dig överhuvudtaget, med undantag för ögonen.

Nyheter24 har pratat med Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, och som är en av författarna av boken: Sömn sömn sömn.

Benedict hjälper till att reda ut varför vi får sömnparalyser, vad som händer i kroppen och hur man kan göra för att minska risken att det händer igen.

Christian Benedict. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vad händer i kroppen under en sömnparalys?

Benedict förklarar att sömnparalysen inträffar när du vaknar upp från din drömsömn. Ett stadie där du ska vara paralyserad, för att förhindra att kroppen beter sig som i drömmen. Om du exempelvis springer i drömmen, motverkar det så att du inte springer i verkligheten.

– Du är fortfarande paralyserad, och det tar sin tid för hjärnans olika delar att vakna helt. Den paralys som du har under drömsömnen sträcker sig till ditt vakna tillstånd, och det är för många ganska jobbigt, säger Benedict och lägger till:

– Sömnparalys har alltid funnits och fascinerat oss.

Efter en stund, ofta mellan några sekunder och några minuter, lossnar paralyseringen och du får tillbaka din rörelseförmåga.

De allra flesta upplever någon gång sömnparalys. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Varför får vi sömnparalys och hur kan vi minska risken?

De allra flesta upplever sömnparalys någon gång, men en del har det ofta. Det kan bero på en mängd faktorer som stress, sömnbrist och även obehandlad sömnapné. Men det kan också vara genetiskt, menar forskaren.

– Om du har föräldrar som klagat på att de har sömnparalyser, är det ganska sannolikt att du också kommer att uppleva det ganska ofta.

Benedict råder den som ofta får sömnparalys, att vara försiktig med koffein, ha regelbundna sovtider och försöka skapa en lugn miljö. Men det finns även läkemedel att ta till i värsta fall.

Finns det något samband mellan droger och sömnparalys?

– Jag vet att cannabis kan ha en drömsömn-minskande effekt. Det minskar drömsömnen, men när ämnena metaboliseras och kroppen blir av med det, får du starka och intensiva drömmar, som ökar risken att utveckla sömnparalys, säger Benedict och lägger till:

– Jag kan tänka mig det att det finns ett samband, men jag kan inte svara på det.

Många ser en skuggliknande man under sin sömnparalys. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Varför ser många samma obehagliga man?

Hur sömnparalysen upplevs kan vara väldigt olika. En del har en stark känsla av obehag, vissa ser något som påminner om vålnader som till och med kan sätta sig på sängkanten.

Men flera berättar även att de ser en skuggliknande man i rummet. Det har experten en förklaring till, nämligen ens egen omvärldsmiljö. Han tar upp exemplet att många som barn var rädda för vita skåpbilar, och var något som man skulle akta sig för.

– Vi har ett ganska stereotypiskt tänkande i vad som representerar ångest för oss. Det har att göra med var vi befinner oss och hur vår uppväxt har sett ut, och vilka symboler som vi ser som något farligt och representerar vår rädsla, avslutar Christian Benedict.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!