Han fann sin son på Facebook – efter 41 år

Mannen glömde aldrig sonen som han skildes ifrån. När han inte hittade honom i Vietnam vände han sig till Facebook.


Många barn

Omkring 26 000 barn till vietnamesiska mödrar och amerikanska soldat fäder flyttades till USA. 

FNL

Var en politisk organisation och armé i södra Vietnam och Kambodja under Vietnamkriget (1959-1975). Den hade både gerilla och reguljära arméförband. 

VIETNAM. Under Vietnamkriget utspelade sig en kärlekshistoria mellan den amerikanske soldaten Jerry Quinn och vietnamesiskan Brandy. Hon blev gravid och paret försökte gifta sig, men när kriget var över tvingades han återvända till USA. 

De båda föräldrarna försökte hålla kontakten men den gick snart förlorad och Quinn visste inte vad som hänt med varken fästmön eller deras barn.

Sökte efter sin son

Årtionden senare, bestämde sig Quinn för att försöka hitta sin son, och reste till Ho Chi Minh på jakt efter pojken som han lämnade efter sig 1973. BBC följde Quinns sökande för en dokumentär.

Quinn hade bara en adress att gå på, samt några fotografier varav ett var på sonen som bebis. Men pojken och hans mamma var spårlöst försvunna.

Quinn var rädd att han för alltid gått miste om chansen att se sin son. Han skrev ett inlägg på Facebook i ren desperation där han delade gamla foton och frågade om någon kände en 40-åring med efternamnet Bui. Bilderna delades men ingen steg fram. 

Fanns i USA

En man i Albuquerque som hade letat efter sin pappa, en soldat i Vitenam, gillade posten. Hans namn var Gary Bui. Gary hade sett Quinns inlägg via en vän som delat det. 

Gary förstod först inte att det var hans pappa som delade posten, utan gillade den och skrev "fortsätt söka." Men Gary Bui fick snart en konstig känsla. Det var något bekant med fotografierna mannen delade. Det var samma bilder som han själv hade. 

Mamman tvingades fly

Som bebis hade mamman, Brandy, lämnat sonen för att fly från FNL, eftersom hon fruktade konsekvenserna av att ha ett barn med en fiendesoldat. 


Bui bodde först med med Brandys föräldrar i djungeln för att undkomma FNL men hamnade sedan på ett barnhem. Därefter flögs han till USA som en del av ett program som hjälpte barn till amerikanska soldater i Vietnam, skriver Daily Dot

Han hamnade hos en fosterfamilj i USA men sparade bilderna av sin mamma och pappa. 


Återförenades

Bui och Quinn har nu, äntligen, träffat varandra. 

Quinn bor i dag i Taiwan men far och son har för avsikt att upprätthålla en relation.

– Vi har varandra nu, konstaterar Jerry Quinn. 


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.