Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Detektivflickornas brev succé hos polisen: "Framtida kollegor"

Ronja och Ella skrev ett brev till polisen och tipsade om sin verksamhet.
1 av 3

Ronja och Ella skrev ett brev till polisen och tipsade om sin verksamhet.

Facebook/Privat

Polisen Linda ställde upp och besökte flickorna.
2 av 3

Polisen Linda ställde upp och besökte flickorna.

Facebook

Svårt att motstå ett sådant här brev.
3 av 3

Svårt att motstå ett sådant här brev.

Facebook

Nyheter | 15/08/2014 09:37

Ella och Ronja hade precis startat en detektivbyrå men ville lära sig mer om yrket och skickade därför ett brev till polisen som ställde upp.

VÄSTERÅS. Under torsdagsförmiddagen publicerade polisen i Västmanland ett inlägg om två flickor och en detektivbyrå på sin facebooksida.

Ella Hellqvist, 9, och Ronja Cederholm, 9, hade nämligen skrivit ett brev som de postade till polisen.

"Hej! Vi är 2st 9 åriga tjejer som har startat en deckarspion klubb. Vi hoppas på att få hälsa på hos er på jobbet någon dag!", skrev flickorna.

Inlägget har nu gillats av mer än 24 274 personer.

– Brevet kom till oss som ett vanligt brev och hamnade hos mig. Jag tyckte att det var så oerhört gulligt att tjejerna hade drivit igång en detektivbyrå, säger Linda Rosander, ungdomspolis i Västerås, till Nyheter24

Stod med papper och penna

Linda tvekade inte med att höra av sig. Hon ringde upp flickorna och tillsammans med en kollega besökte de Ella och Ronja.

– När vi svängde uppför deras gata var det ingen tvekan om att det var de två. De stod med papper och penna och var väldigt uppspelta.

Ella och Ronja blev själva förvånade över den snabba responsen.

– Det kändes väldigt roligt och man kan ju komma väldigt långt bara genom att skicka ett brev, säger Ella till Nyheter24.

"Framtida poliskollegor"

Flickorna fick provsitta i polisbilen, de fick varsin nalle samt en hel del andra grejer som de kunde använda i sin detektivverksamhet.

– De var extremt glada och vi tog lite bilder när de satt i bilen. Vi sa det att "Det här är nog våra framtida poliskollegor". Vi är begränsade i vår yrkesroll men ibland hinner vi med sådana här saker också. Vi har jobbat med skogsbranden och så nu det här – så det är ju väldiga kontraster, säger Linda.

I framtiden vill flickorna jobba som antingen poliser eller detektiver, men frågar är om de redan nu har fått fler fall att lösa?

– Det är flera som har frågat om detektivbyrån, men det är inte så stora fall. Just nu letar vi efter en cykel som har blivit stulen, avslutar Ronja.

Inlägget i sin helhet: