Hugo och Mikael har sprungit två Stockholm maraton.
1 av 4
Hugo och Mikael har sprungit två Stockholm maraton. - Foto: Facebook / Team Nordmark
Vagnen är anpassad så att den går att springa med.
2 av 4
Vagnen är anpassad så att den går att springa med. - Foto: Facebook / Team Nordmark
Mikael bar Hugo över mållinjen.
3 av 4
Mikael bar Hugo över mållinjen. - Foto: Facebook / Team Nordmark
Ett helt team hjälptes åt.
4 av 4
Ett helt team hjälptes åt. - Foto: Facebook / Team Nordmark

Mikael sprang helt maraton med sin sjuka son – nu vill han inspirera andra

De bars fram av publikens jubel.


Sex år gamla Hugo föddes med den ovanliga hjärnskadan lissencefali. Det gör att han är i behov av hjälp dynget runt för att klara sig skriver Expressen. Trots det har Hugo tillsammans med sin pappa Mikael Nordmark precis tagit sig igenom sitt andra Stockholm maraton. Hugo satt i en vagn som Mikael drog under hela sträckan runt Stockholm.

Första gången de ställde upp var förra året, men den här gången gick det snabbare trots det dåliga vädret, berättar Mikael för Nyheter24. Han säger att det stora problemet i år var regnet, att hela tiden se till så att Hugo inte blev blöt under loppet. Men annars gick allt mycket bra, med stöd och hjälp av deras team.

– Det var en underbar upplevelse, speciellt att komma in på stadion. Publiken ställde sig upp och bar oss fram sista biten. Underbart, säger Mikael till Nyheter24.


Bildkälla: Facebook / Team Nordmark

Han berättar också att han och sonen brukar träna ihop med vagnen, eftersom att springa med vagn är helt annorlunda än vanlig löpning. Vagnen är specialanpassad, dels för att kunna springa med, men också för att passa Hugo som inte kan sitta själv utan stöd. Och Hugo verkar älska löpandet lika mycket som sin far.

– Hugo tycker det är härligt när vi springer, han blir väldigt lugn och harmoniskt och somnar ofta. Att han somnar är ett tecken på att han trivs. Jag tror att vibrationerna och farten gör honom lugn, säger Mikael.

Varför är det så viktigt för er att springa sådana här lopp?

– Det har varit en utmaning för oss som familj att hitta saker att göra ihop, eftersom Hugo varken kan sitta, stå eller gå själv. Att vi nu har hittat en aktivitet som vi kan göra tillsammans och som vi tycker om är helt fantastiskt.


Bildkälla: Facebook / Team Nordmark

Men löpningen handlar inte bara om den egna familjen, Mikael och Hugo vill också vara förebilder för andra.

– Sen är det också viktigt att det uppmärksammas, att det går att göra mer än vi tror. Jag vill inspirera andra och det tror jag också att vi har gjort, säger pappan till Nyheter24.

Genom sina aktiviteter samlar familjen Nordmark också in pengar till projektet "Aktivt liv för alla" som du kan läsa mer om här.

Se den fantastiska filmen på när Mikael bär Hugo in i mål.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.