Så har James blod räddat livet på två miljoner bebisar

Han kallas "mannen med den gyllene armen".


Australiern James Harrison må se ut som alla andra, men egentligen är han en väldigt speciell människa. Blodet i hans vener har faktiskt räddat extremt många liv, rapporterar CNN.

När James 1951 var 14 år gammal genomgick han en svår operation. Under operationen fick han mycket blod vilket var helt avgörande. Så när James blev tillräckligt gammal bestämde han sig för att också börja ge blod. Och det har han gjort varje vecka från och med det.

Ganska snabbt kom läkarna fram till att James blod inte var som alla andras, och att det kunde hjälpa i kampen för att bekämpa den svåra sjukdomen rhesus. Rhesus är en sjukdom som innebär att en mammas blod attackerar det ofödda barnets blodceller. Men genom James superblod kunde läkarna utveckla en injektion som kallas Anti-D, vilket motverkar mammans blod från att attackera barnet.

Och fortfarande i dag kommer alla injektioner med Anti-D i Australien ursprungligen från James. Uppskattningsvis har hans blod räddat två miljoner bebisar, skriver CNN.


Bildkälla: Faksimil CNN.

Enligt CNN är James mycket glad att kunna hjälpa andra, trots att det faktiskt är ganska jobbigt för honom. Han är rädd för blod och har under de tusentals gånger han gett blod aldrig tittat på när nålen sticks in.

– Jag tål inte att se blod, och jag tål inte smärta, säger han.

/
Liv
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.