Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm.
Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm. - Foto: Polisen

Lisa Holms mördare satt på skräckfängelse – sedan stängde det

Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet på Lisa Holm år 2017. Men vad hände egentligen efter domen, och var lever den dömde mördaren idag? Nyheter24 reder ut det hela.


Det var den 7 juni 2015 som den då 17-åriga Lisa Holm försvann i samband med att hon skulle ta sig hem från sitt jobb på ett gårdscafé i västgötska Blomberg.

En massiv sökinsats inleddes och fick senare det mest tragiska av slut: flickan hittades död i en närliggande arbetsbod.

Nerijus Bilevicius dömdes för mordet på Lisa Holm

Kort därpå greps den litauiske medborgaren Nerijus Bilevicius, född 1980, misstänkt för mordet på Lisa Holm. 

Med hjälp av DNA-spår kunde man knyta Bilevicius till mordet, som han dömdes till livstids fängelse för i både tingsrätten och hovrätten.

Foto: Adam Ihse/TT

"Av domen framgår att motivet till gärningen måste varit sexuell och av riksmottagningens utredning framkommer att Nerijus Bilevicius bedöms vara i behov av behandlingsinriktade insatser mot sexuellt våld", stod i ett beslut från Kriminalvården efter domen, som Nyheter24 tagit del av.

Nerijus Bilevicius blev utlämnad till Litauen

Men Nerijus Bilevicius satt endast en kort tid i fängelse i Sverige – då på anstalten i Norrtälje. Han utlämnades nämligen till Litauen i slutet av sommaren 2017.

Anledningen? Han önskade vara närmare sin familj och ansåg att han skulle få en drägligare tillvaro i litauiskt fängelse, där det inte fanns samma hotbild mot honom.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Bilevicius placerades då på den omtalade anstalten Lukiskes, ofta beskrivet som ett "skräckfängelse", i Litauens huvudstad Vilnius där han skulle avtjäna sitt livstidsstraff.

Skräckfängelset Lukiskes syns i Stranger Things

Bara drygt två år senare, i juli 2019, stängdes dock Lukiskes permanent.

"Vi hoppas att åtminstone delar av fastigheten kan säljas och att vi får pengar för att effektivisera rättssystemet", sade den dåvarande justitieministern Elvinas Jankevičius till LRT då. 

Sedan fängelset stängdes har bland annat den fjärde säsongen av Netflix-serien "Stranger Things" spelats in i dess lokaler, enligt LRT.

Nerijus Bilevicius idag – sitter på okänd anstalt

I samband med stängningen omplacerades alla fångar till andra anstalter runtom i landet. Var Nerijus Bilevicius sitter placerad idag är dock oklart.

Fängelset Lukiskes. Foto: Aleksandr Volkov/Alamy/Stella Pictures

Myndigheter i Litauen lämnar nämligen inte ut dessa uppgifter och när Nyheter24 frågar Kriminalvården om de har någon kännedom om den dömde mördarens nya placering svarar de följande:

"Efter att ett straff har överförts är det reglerna i den verkställande staten som gäller och Kriminalvården får inte fortlöpande information om till exempel placeringar på anstalt eller förflyttningar".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.