Systembolaget
Nu stoppas all försäljning av rysk alkohol. - Foto: Geir Olsen/TT och Janerik Henriksson/TT

Beskedet: Systembolaget tar bort rysk alkohol från hyllorna

Systembolaget meddelade på måndagen, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina, att alla produkter från Ryssland stoppas.


Kriget i Ukraina har pågått i fem dagar. På måndagen fattade Systembolaget ett ovanligt beslut. All rysk alkohol plockas nu ner från hyllorna, och planerade leveranser från landet ställs in.

Därför slutar Systembolaget sälja rysk alkohol

"Angreppet innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen. Situationen i Ukraina är exceptionell och invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt", skriver Systembolaget i ett pressmeddelande.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget, i pressmeddelandet.

Finland slutar sälja rysk vodka

Även Finlands alkoholmonopol Alko slutar sälja rysktillverkade produkter i butiker och i webbutiken på grund av kriget i Ukraina, enligt finländska medier. 

Alkos utbud består i vanliga fall av omkring 30 rysktillverkade produkter som tillsammans står för omkring 0,1 procent av försäljningen. 

Enligt inköpschefen Anu Koskinen har kundernas efterfrågan på alkoholprodukter tillverkade i Ryssland minskat sedan krigets start i torsdags förra veckan. 

Fler finländska bolag slutar sälja ryska produkter, däribland detaljhandelsbolaget S-gruppen, rapporterar TT. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!